HDZ raspravlja o Pupovcu, Butković za RTL: Treba smiriti tenzije, a ne zazivati raspade koalicije

Vozači u javnolinijskom prijevozu prijete štrajkom ako im se ne osigura bolja zaštita od napada, uređeniji sektor i veće plaće. Nakon prvog sastanka s ministrom prometa obje strane su zadovoljne, no vozači ipak ne odustaju od štrajka najavljenog za prvi dan škole kada planiraju zaustaviti sve autobuse u Hrvatskoj.

U RTL-u Danas, na pitanja o plaćama, ali i o aktulanostima poput one je li koalicijski partner prešao granicu i zbog čega Vlada tri dana kasnije odgovara na Pupovčeve izjave o pokušaju rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj odgovorio je ministar prometa Oleg Butković.

Pupovac uteg Vladi

Član Vlade, ujedno i potpredsjednik HDZ-a, na pitanje, smatra li da je kako Milorad Pupovac tvrdi, srpski narod u Hrvatskoj ugrožen, kazao je kako to nije tako.

“Ne treba dizati tenzije, treba pričekati da se stvari smire. Gospodin Pupovac to sasvim sigurno ne radi no Vlada je reagirala na vrijeme. Stvarati tezu da se u Hrvatskoj stvara klima u kojoj e netko ugrožen mislim da ne stoji. Većina hrvatskog naroda želi, a ti i Vlada provodi, da Hrvatska bude tolerantna, da vrijede i da se poštuju ljudska prava i vladavina prava”. kazao je ministar Butković.

No Pupovac ide i korak dalje te uspoređuje Hrvatsku s NDH. Butković kaže kako ta izjava nije dobra te da ne pridonosi ciljevima Vlade.

“Vjerujem da će gospodin Pupovac dati objašnjenje svojih izjava u narednim danima. Vlada je to osudila. Što se tiče ovakvih izoliranih slučajeva, koji su se dogodili u prošlo vrijeme, prošlih dna ili huliganskih slučajeva, to je nešto što treba osuditi. Vlada je to osudila, institucije su to osudila pa i Crkva. Hrvatska je definitivno država u kojoj sve manjine imaju svoja prava”, kazao je ministar prometa.

U tijeku je sastanak u HDZ-u na kojem se raspravlja, može se pretpostaviti, i o ponašanju Milorada Pupovca koji je koalicijski partner vlade Andreja Plenkovića. Ministar Butković kazao je kako ne zna o čemu se raspravlja na sastanku, no vjeruje da je i to jedna od tema dnevnog reda današnjeg sastanka u središnjici stranke.

“Treba smirivati tenzije, a ne zazivati raspade koalicije u ovom trenutku. To nije dobro. Istinu treba reći i osuditi stvari koje nisu bile primjerene. Gospodin Pupovac će, vjerujem, objasniti stvari koje je rekao i nadam se da je svjestan da je pretjerao”, kazao je Butković.

Pupovčave tvrdnje ošto je osudio i bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je na svojem Facebook profilu komentirao kako nikada ne bi koalirao s ovakvim vodstvom SDSS-a. Butković je kazao kako nije sklon takvim komentarima te kako je dobro da u vladajućoj većini budu i nacionalne manjine jer je to tako u svim uređenim europskim zemljama.

Na pitanje je li ovakav način komunikacije zapravo šansa koju si Tomislav Karamarko želi stvoriti ne bi li se ponovno natjecao za čelno mjesto stranke, Butković kaže kako se svatko ima pravo kandidirati te kako je već sada velk broj kandidata izrazio želju da pretendira na čelno mjesto stranke. Komentirao je i Plenkovićeve šanse za reizbor: “Ne bi želio sada spekulirati. Predsjednik Vlade i predsjednik stranke dobro radi svoj posao, vodi Vladu, vodi stranku. Mi smo još uvijek vodeća stranka u Hrvatskoj, a naravno da uvijek može bolje i da uvijek treba stvari mijenjati, no stvari za sada idu jako dobro”, kazao je.

Butković je uvjeren u pobjedu aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima.

“Nitko je ne može ugroziti. Aktualna predsjednica dobro je radila svoj posao. Pred nama je kampanja, puno će se toga događati i puno će stvari biti isprezentirano hrvatskom narodu što će se sve rediti u budućnosti. Uvjeren sam da će hrvatska predsjednica potvrditi svoj mandat i pobijediti na izborima”, poručuje Butković.

Komentirajući razgovore sa Sindikatima prijevoznika koji su tražili veće plaće i statusa službene osobe, ministar kaže kako je status službene osobe osnovan, no za plaće će se trebati obratiti na drugu adresu.

“Vozači u Hrvatskoj su ugroženi od huliganskih napada. Ministar pravosuđa kaže da ima osnova da vozači dobiju status službene osobe, no što se tiče drugih stvar poput povećanja plaća, kolektivnih ugovora, to nije pitanje za Vladu – to je pitanje njihovih poslodavaca.

Na pitanje o Pelješkom mostu ministar odgovara kako ne treba dizati paniku i govoriti da će most biti gotov, a pristupne ceste neće. “Svi postupci su aktivni, most je ugovoren i radi se. Za drugu, treću i četvrtu fazu su donijete odluke o odabiru, na njih su izjavljene žalbe, a politika ni ministar ni nitko u Vladi ne može riješiti taj slučaj”, kaže ministar.

O izjavi HDZ-ovog župana Dobroslavića, koji je kazao kako se država mora u to uplesti, kazao je kako je županijama lakše reći takve stvari te kako su takvi postupci neovisni o Vladi i da jedino što Vlada može učiniti je da apelira na Državnu komisiju da ubrza takve postupke.

“Mogu garantirati da će sve biti gotovo u roku. Puno prije kraja 2023. godine”, obećao je ministar prometa Oleg Butković.

https://hrvatska-danas.com/2019/08/27/u-sredisnjici-hdz-a-na-trgu-zrtava-fasizma-u-zagrebu-sastanak-vodstva-stranke-oko-milorada-pupovca/

Share This Article