Slovenija: Osuđeni migranti koji su oteli starijeg Slovenca, potrpali ga u gepek njegovog auta i izbacili na granici s Italijom

Foto: RTV SLO
Ad

Na predraspravnom ročištu na sudu U Novom mestu 18-godišnji Alžirac i 25-godišnji Marokanac priznali su krivnju za otmicu 79-godišnjeg Bjelokranjca. Sud ih je osudio na godinu i devet mjeseci zatvora.
 

Izjasnili su se krivima, nakon što su uspjeli postići dogovor s tužiteljstvom, koje je predložilo zatvorsku kaznu od godinu i devet mjeseci i petogodišnje protjerivanje iz zemlje. Sud je tu nagodbu slijedio u izricanju kazne, piše RTV SLO.

Treći, navodno 18-godišnji Alžirac, na predraspravnom ročištu pred Okružnim sudom u Novom mestu tvrdio je da je rođen u veljači 2001., ali je policiji ranije rekao da je punoljetan.

U optužnici se navodi da su sva trojica oteli muškarca u Beloj krajini 8. svibnja, opljačkali ga, stavili u prtljažnik njegovog automobila i odvezli do talijanske granice, kako ih ne bi prijavio policiji. Potom su prerezali konop kojim je bio vezan oteti Slovenac, napustili vozilo i nastavili pješice prema Italiji. Tamo su ih talijanske sigurnosne vlasti uhitile i vratile u Sloveniju, gdje su u pritvoru čekali suđenje.

18-godišnji Alžirac i 25-godišnji Marokanac pokajali su se zbog svojih postupaka prije donošenja presude i ispričali se otetom Bjelokranjcu i Republici Sloveniji. Alžirac je rekao da je otputovao u rujnu prošle godine, dobrih sedam mjeseci prije otmice, a Marokanac u prosincu prošle godine. Zbog dugog puta, rekli su, imali su mentalnih i fizičkih problema, zbog čega su bili potpuno nesvjesni svojih postupaka. Željeli su samo doći u jednu od sigurnih zemalja u Europi i raditi tamo, a studirati u Alžiru.

U presudi je sutkinja Betka Šimc obojicu proglasila krivima. Zbog pljačke osuđeni su na deset mjeseci zatvora, sedam za otmicu, a šest mjeseci za oduzimanje automobila. Potom je kombinirala kazne i svakoga osudila na jednogodišnju kaznu i devet mjeseci zatvora, piše RTV SLO.

U usmenom obrazloženju presude ocijenila je da su se optuženi dobro odnosili prema tužiteljstvu, što je pripisala činjenici da je tužilaštvo vjerojatno vodilo računa o njihovoj mladosti. Ali, prema mišljenju sutkinje, mladost ne može biti izgovor za ono što su učinili. Naglasila je da su obojica iz straha za svoj život otišli iz svojih zemalja, ali istovremeno su nekoga stavili u položaj da se mora bojati za život. “Vjerujem da su učinili djelo jer su željeli doći u sigurnu zemlju. Ali odabrali su krivi put jer cilj ne opravdava sredstva”, rekla je.

Sud je obojici produžio pritvor do izricanja kazne zatvora, koju su oni, na vlastiti zahtjev, počeli služiti odmah, prije pravomoćnosti presude. Budući da nemaju prihoda, sud ih je oslobodio troškova, a oni će otetom Bjelokranjcu morati platiti 213 eura troškova koje je imao za najam zamjenskog vozila. Oteti je tražio ukupno 50.0000 eura od obojice (uglavnom zbog straha, lošeg zdravlja i drugih posljedica otmice), ali sud ga je danas uputio na dodatne sudske zahtjeve . Sud je smatrao da bi dokazivanje preostale štete previše odgodilo postupak, piše RTV SLO.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174634226?jwsource=cl

VIDEO Užas u Sloveniji: Migranti došli do kuće starijeg čovjeka, oteli ga prijeteći nožem, ubacili u prtljažnik njegovog automobila……

Facebook Komentari