Liječnici i sestre ne odustaju od svojih zahtjeva: Nema kompromisa, dovoljno smo čekali

U Ministarstvu zdravstva u tijeku je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata zdravstva. Time se nastavljaju pregovori koji u petak nisu dali rezultata.

U Ministarstvu zdravstva su nastavljeni pregovori sindikata iz zdravstva i Vlade. Vlada je odustala od ranije parafiranog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i time napravila presedan. Takve se stvari do sada nisu događale.

“Mi smo očekivali da do ovoga dođe i da dogovor ne bude potpisan, to se dogodilo prvi puta. Parafirani dogovor od strane ministra prvi put nije odobren od strane Vlade. Mislim da je ministar daleko socijalno osjetljiviji od pojedinih ministara u Vladi i da se bori za prava radnika u svojem resoru. Očekujemo realizaciju onoga što je dogovoreno”, smatra predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Dodaje da sindikati ne odustaju jer je novaca bilo, čim je ministar Kujundžić parafirao dogovor. Ranije najavljen datum mogućeg štrajka 31. listopada pomjerio se mjesec i pol dana unaprijed i sindikati sada najavljuju akciju već 15. rujna.

Kujundžić parafirao povećanje plaće

Podsjetimo, ministar Kujundžić je svojevremeno obećao da će se naći novac za povećanje plaća. Ne bude li to tako, sindikalisti već od ovog tjedna najavljuju prve korake kojima će dati do znanja da ne odustaju od dogovora. Kako su i sami rekli – rezultate pregovora očekuju do 15. rujna. Ne bude li to tako, najavili su organiziranje štrajka.

U petak su uoči početka sastanka iz sindikata poručili kako “nema ponovnih pregovora”. “Nema kompromisa, mi smo dovoljno čekali. Ako se dogovor ne postigne određene aktivnosti mogli bismo poduzeti već ovaj tjedan”, kaže Brankica Grgurić, predsjednica sindikata medicinskih tehničara.

Nakon što u petak nije bilo pomaka u pregovorima između Vlade i sindikata u zdravstvu, u ponedjeljak su nastavljeni. “Na sastanku nije iznesen nijedan konkretni prijedlog. Otvorena je nova stranica za pregovore”, rekla je Anica Prašnjak, čelnica sestrinskog sindikata nakon sastanka s ministrom Milanom Kujundžićem u novom krugu pregovora oko povećanja plaća u zdravstvu.

“Vlada kupuje vrijeme”

Ocijenila je kako se radi o očekivanom scenariju u kojemu Vlada kupuje vrijeme. Sindikalisti ne odustaju od povećanja plaća koje je već prije parafirano s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a koje Vlada nije prihvatila. Ne postigne li se dogovor, zaposleni u zdravstvu najavljuju štrajk.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjeren je kako do štrajka u zdravstvu neće doći te da će pregovori završiti dogovorom o većim plaćama zdravstvenih djelatnika. U petak je rekao da nije bilo riječi o konkretnim prijedlozima. Najavio je nastavak pregovora i raspravu o svim člancima kolektivnog ugovora, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari