Kod Kruševca kamenovan autobus kojim su kosovski Albanci putovali u Njemačku

U subotu navečer kamenovan je autobus koji je s Kosova kroz Srbiju vozio do Frankfurta. Direktor tvrtke čiji je autobus napadnut rekao je za list Express da nema ozlijeđenih.

Po izjavama svedoka, autobus je bio prepun Albanaca koji putuju na zapad.

Jedan od putnika iz autobusa za list Express izjavio je da je autobus kamenovan dok je prolazio kroz grad Kruševac u Srbiji.

Napad je osudilo i Ministarstvo vanjskih poslova koje je preporučilo da se na putuje u Srbiju dok ne bude sigurno.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Jetlir Zyberar rekao je za Express da su takvi napadi zabrinjavajući. Rekao je da napad dokazuje da nema slobode kretanja.

„Oštro osuđujemo napad na autobus koji koji je s Kosova vozio kroz Srbiju. Napad opet pokazuje prepreke s kojima se građani Kosova suočavaju tijekom putovanja kroz Srbiju. Nema slobode kretanja. Duboko smo zabrinuti što napadi, poput onog na konzulat Kosova u Kopenhagenu i sada na autobus Beograd, ne sprječavaju srpski sigurnosni mehanizmi “, rekao je Zyberaj.

Zyberaj je dodao da je MVP u kontaktu s EU-om i zahtijeva potpunu odgovornost Beograda za te napade.

Dodao je i da MVP poziva građane da izbjegavaju putovanja kroz Srbiju, sve dok nije sigurno.

“Dok ministar Dačić kao bivši Miloševićev glasnogovornik ulaže sve napore u lažne vijesti i propagandu protiv Kosova, trebao bi se usredotočiti na zaustavljanje incidenata koje je pokrenuo sam Beograd. U kontaktu smo s EU-om i tražimo od Beograda potpunu odgovornost i jamstva za sigurnost, ukoliko naši građani putuju kroz Srbiju. Također ponavljamo poziv kosovskog MVP-a da izbjegava putovanje u Srbiju sve dok ne postoji sigurnost za stanovnike Kosova i nastavljaju se incidenti. Ovo je nastavak incidenata, a ne izolirani slučaj “, rekao je Zyberaj, piše GazetaExpress.

Facebook Komentari