Gore pluća svijeta: Ako izgubimo najveću prašumu na svijetu, ni nas više neće biti

Ad

Rekordan broj požara ove godine uništava pluća svijeta – Amazonsku prašumu. Snažni vjetrovi nosili su dim gotovo tri tisuće kilometara daleko. Stručnjaci ističu – ako izgubimo najveću prašumu na svijetu, ni nas više neće biti.

Pluća svijeta sve su manja. Svake minute nestane dio amazonske prašume velik kao jedno nogometno igralište. A to je samo od sječe. Najveću prašumu gutaju i požari. A posljedice će osjetiti cijeli planet. Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta upozorava kako se radi o prijetnji za cijelo čovječanstvo.

“Planet Zemlja je jedno živo tijelo, mi ako izgubimo, a na svu nesreću imam osjećaj da radimo sve da uništimo, znači da te šume u Amazoni pretvorimo u obradive poljoprivredne površine, ako i to pretvorimo u poljoprivredne površine izgubit ćemo pluća planeta Zemlje. A kad ne budemo imali pluća neće biti više ni nas”.

Požare u Amazoni komentirao i Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da je rekordan broj požara u amazonskoj prašumi “međunarodna kriza” koja treba biti na vrhu dnevnog reda na sammitu grupe G7. “Gori naša kuća. Doslovno. Šume u Amazoni, velika pluća koja proizvode 20 posto kisika na našem planetu – gore! Ovo je međunarodna kriza”, napisao je Macron.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro odgovorio mu je optuživši ga da pitanje požara u Amazoni koristi za sakupljanje “političkih bodova”. Dodao je i da pozivanje na raspravu o požarima na sammitu G7, u kojem Brazil ne sudjeluje, ukazuju na “pogrešno usmjerenu kolonijalističku misao”, piše BBC.

Reagirao i brazilski predsjednik

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja. “Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa… šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost”, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare. “Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?”, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. “Nemamo za to sredstava”.

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka. Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju. Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz. Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari