30.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno FOTO Posljednji ispraćaj 294 žrtve Drugog svjetskog rata: Puno je još nepoznanica,...

FOTO Posljednji ispraćaj 294 žrtve Drugog svjetskog rata: Puno je još nepoznanica, neotkrivenih grobišta, sudbina oplakivanih u tišini obiteljskog doma

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u petak, 23. kolovoza 2019. godine, u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima održan je posljednji ispraćaj i pokop 294 žrtve Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja.

Posljednju počast žrtvama iskazali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić, brojni državni i lokalni dužnosnici te lokalno stanovništvo.

Posljednji ispraćaj organiziralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskom četvrti Podsljeme, Udrugom Falaček Prigorja, Zagrebačkom nadbiskupijom te župom Sv. Mihaela u Gračanima. Uz 21 lijes prekriven zastavom Republike Hrvatske počast su odali pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije. Pokopani posmrtni ostaci pronađeni su na lokacijama Krivićev brijeg – 30 osoba, Obernjak – 41 osoba, Peščenka – 95 osoba, Gračani-Banjaluka – 24 osobe, Zlodijev breg – 35 osoba, Zdenčec – 66 osoba, Gračansko dolje – 3 osobe.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić napomenuo je kako je povijesna istina dugo prikrivana. Posebno je zahvalio mještanima Gračana i obližnjih područja koji su pružili veliku pomoć u postupku istraživanja.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je Ministarstvo u suradnji s drugim nadležnim tijelima kroz terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije pregledalo više od 11.000 m² na ovom području. „Bili su potrebni sati i dani rada kako bi se pregledale, antropološki i medicinski obradile kosti ovih žrtava. Pregledom 63.000 koštanih elemenata utvrđen je broj žrtava, njihova dob i spol te su utvrđene i evidentirane ozljede. Među žrtvama je 63 maloljetnika, od kojih čak 16 djece mlađe od 14 godina te dvije žene. Najmanje 112 osoba ubijeno je hitcem u glavu, a mnoge su ubijene tupim predmetima o čemu svjedoče brojne ozljede na kostima“, kazao je ministar poručivši kako se s prošlošću možemo suočiti samo otkrivanjem istine i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava, bez obzira na kojoj strani bili.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je da se o zločinačkom karakteru komunističkog sustava mora govoriti jer „kao što smo osudili ustaški režim, tako jednako glasno i jasno moramo govoriti ne samo o totalitarnom, nego i zločinačkom karakteru komunizma. Moderna Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, bori se za mir, slobodu i demokraciju i mlađim naraštajima moramo objasniti da nam mir, sloboda, demokracija, višestranačje i zaštita temeljnih ljudskih i manjinski prava nisu došli sami po sebi, u njih su ugrađene mnoge žrtve.“

“Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete”, ustvrdila je u svom obraćanju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je kako su totalitarizmi pogubni zato što duboko zasijecaju društvo, otvaraju rane koje ne zacjeljuju desetljećima.

Sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja predvodio je mons. Zlatko Koren u koncelebraciji sa župnikom fra Marinom Matančićem i drugim svećenicima.

Na današnji dan mnoge europske obitelji sjećaju se svojih voljenih čiji je život ugašen isključivo zbog ljubavi i borbe za ideologiju koja je tada bila u suprotnosti s ideologijom vladajućih.

Nakon 74 godine od kada su ubijene i bačene jame i ove 294 žrtve napokon pronalaze svoj mir, konačno im se osigurava pravo na grob.

Ovim ispraćajem i pokopom posmrtnih ostataka ne zaustavljaju se terenska istraživanja. Ministarstvo hrvatskih branitelja i dalje nastavlja istraživati mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica kako u Gračanima, tako i na drugim mjestima u Republici Hrvatskoj. Obitelji koje još tragaju za svojim najmilijima, u svojoj tihoj tuzi, traže naš daljnji angažman i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na njihovim grobovima.

GOVOR MINISTRA HRVATSKIH BRANITELJA – Gračani, 23. kolovoza 2019.

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, predsjedniče Hrvatskog sabora, gradonačelniče Grada Zagreba, predstavnici Zagrebačke nadbiskupije, župe Sv. Mihaela, cijenjene obitelji poginulih, ubijenih i nestalih, poštovana obitelji Sečen, predstavnici Udruge Falaček, svi vi okupljeni oko gračanskih žrtava, pozdravljam vas u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje ime.

Danas kad obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, nazočimo dostojnom i trajnom zbrinjavanju posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih na širem području Gračana.

Prema zapisima gospodina Miroslava Haramije, u masovnim i pojedinačnim grobištima na području Gračana nalazi se 738 osoba ubijenih u svibnju 1945 godine.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s drugim nadležnim tijelima kroz terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije, pregledalo je više od 11,000 m² na ovom području. Na pet lokacija pronađeni su posmrtni ostaci, a danas se zajednički pokapaju i ranije pronađeni
posmrtni ostaci koji su bili privremeno zbrinuti.

Posmrtni ostaci koje pokapamo pronađeni su na lokacijama:

Krivićev brijeg – 30 osoba, Obernjak – 41 osoba, Peščenka – 95 osoba, Gračani-Banjaluka – 24 osobe, Zlodijev breg – 35 osoba, Zdenčec – 66 osoba, Gračansko dolje – 3 osobe. Bili su potrebni sati i dani rada kako bi se pregledale, antropološki i medicinski obradile kosti ovih žrtava. Pregledom 63.000 koštanih elemenata utvrđen je broj žrtava, njihova dob i spol te utvrđene i evidentirane ozljede. Među žrtvama je 63 maloljetnika, od kojih čak 16 djece mlađe od 14 godina.

Među žrtvama su i dvije žene. Najmanje 112 osoba ubijeno je hitcem u glavu, a mnoge su ubijene tupim predmetima o čemu svjedoče brojne ozljede na kostima. Ove kosti, danas, nakon 74 duge godine, nalaze svoj mir i pravo na grob. I zato ovom komemoracijom u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima uz 21 lijes, dostojno pokapamo posmrtne ostatke 294 žrtve ekshumirane iz gračanskih grobišta.

Broj osoba stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima, na žalost, mnogo je veći. Puno je još nepoznanica, neotkrivenih grobišta, sudbina oplakivanih u tišini obiteljskog doma. Obitelji još nepronađenih žrtava u svojoj tihoj tuzi traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na grobu svojih voljenih. Zato ćemo nastaviti s probnim iskapanjima i drugih lokacija razasutih po obroncima Medvednice te drugih mjesta u Republici Hrvatskoj koji u svojoj tišini skrivaju mnoge ugašene živote.

S prošlošću se možemo suočiti samo otkrivanjem istine i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava, bez obzira na kojoj strani bili. Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i
temeljnih sloboda.

Današnja tužna ceremonija prigoda je ne samo za još jednu osudu strašnih zločina, već i za isticanje povijesnih pouka. Politika svehrvatske pomirbe našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koja je bila osnova za uspješan proces osamostaljenja Republike Hrvatske i njenu
obranu u Domovinskom ratu, podrazumijeva i da se sve hrvatske žrtve totalitarnih režima istraže,
dokumentiraju i dostojno komemoriraju.

Svaka nevina žrtva zaslužuje odgovarajući pijetet. Jedino takvim pristupom možemo osigurati pravdu za sve žrtve te spriječiti ponavljanje zločina. Na nama je i na budućim naraštajima čuvati vrijednosti koje su ugrađene u temelje naše slobode, samostalnosti i suvereniteta. Pritom mislim
na vrijednost slobode i jednakosti, prava čovjeka, vladavinu prava, demokraciju i mirotvorstvo. Koristim prigodu zahvaliti se svima vama koji ste dali svoj doprinos da obitelji koje godinama traže svoje najmilije imaju obilježeno mjesto sjećanja i molitve. Ove nevine žrtve u Gračanima
napokon su našle svoj mir. Počivali u miru Božjem.

Predsjednica RH u Gračanima: Nikad više Hrvati i građani Hrvatske neće robovati tuđim ideologijama. Nikad više nitko ovu divnu zemlju neće natapati krvlju nevinih

Najnovije

Još iz rubrike