1.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kada štrajkaju zdravstveni radnici, onda se radi kao da je vikend i...

Kada štrajkaju zdravstveni radnici, onda se radi kao da je vikend i svim pacijentima pružaju hitnu zdravstvenu zaštitu

Nakon neuspjelih pregovora zdravstveni radnici prijete štrajkom. O tome smo razgovarali sa Stjepanom Topolnjakom, predsjednikom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Sa Stjepanom Topolnjakom razgovarali smo o pregovorima, ali i o potencijalnom štrajku koji sindikati najavljuju, ako ne postignu dogovor s Vladom.

Upitan da komentira dosadašnje pregovore nakon kojih je jasno da zdravstveni radnici još uvijek neće dobiti povećanje plaće i povišice, Topolnjak je rekao kako je jedino što je zasad jasno jest da se pregovori nastavljaju u petak u devet sati, piše N1.

Istaknuo je kako se sukobi unutar raznih struja u HDZ-u njih ne tiču i kako ne vjeruje da bi ministar Kujundžić išao u pregovore sa sindikatom bez znanja i dozvole premijera Plenkovića.

Na pitanje smatra li da je premijer Plenković prvo dao zeleno svjetlo ministru Kujundžiću, pa se onda povukao, Topolnjak je rekao kako je ministar Kujundžić tijekom pregovora cijelo vrijeme govorio kako je u komunikaciji s premijerom.

“Vlada se ponaša nevjerodostojno. Pregovori nisu bili u dobroj vjeri, nego s figom u džepu.”

Trenutačni kolektivni ugovor vrijedi do 31.10., dokad se mora ispregovarati novi ugovor. Sindikati traže povećanje plaća i ukidanje zabranje zapošljavanja nezdravstvenih radnika za koje tvrde da ih je premalo. Zdravstveni radnici odlaze iz Hrvatske, ali i iz državnih bolnica u privatne ustanove.

Što se tiče komunikacije s ministrom Marićem, Topolnjak tvrdi kako ne mogu sve plaće za sve biti jednake te da je jedino što je sindikatima bilo jasno jest da Vlada inzistira na horizontalnom povećanju plaća. Međutim, povećanje plaća od dva posto već je dogovoreno prošle godine i trebalo bi ići automatizmom od 1. rujna, kaže Topolnjak.

Ako će doći do horizontalnog povećanja plaća, sindikatima tada ne treba granski kolektivni ugovor. “Nije isto čistite li u ambulanti ili negdje drugdje, sve je već uređeno kolektivnim ugovorom. Ne može svima biti isto.”

Što se tiče samoga štrajka i njegove organizacije, Topolnjak je rekao kako će sindikati prvo vjerojatno planirati prosvjedne akcije o kojima još ne može govoriti, ali kada štrajkaju zdravstveni radnici, onda se radi kao da je vikend i svim pacijentima pružaju hitnu zdravstvenu zaštitu. To će također dovesti do povećanja liste čekanja, ali to nije namjera sindikata, već ih je Vlada prisilila na takav način djelovanja, zaključuje Topolnjak.

Najnovije

Još iz rubrike