Evo gdje će udbaš Perković služiti kaznu, a gdje Ivo Sanader

Ad

Donesena je važna odluka o bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali i bivšem šefu jugoslavenske tajne službe – Josipu Perkoviću.

Kako neslužbeno doznaje RTL, nakon mjesec dana dijagnostike, odlučeno je – Sanader će svoju kaznu služiti u zatvoru u Remetincu, dok je Josip Perković – već odveden u kaznionicu Glina.

Dijagnostika je gotova. Sanader ostaje u Remetincu. Odlučio je tako tim stručnjaka. Vjerojatno zbog učinkovitosti, jer Sanadera će na jesen gotovo svaki dan voziti na sud zbog afere Fimi media i INA MOL. A to je najjeftinije iz Remetinca.

On i dalje vjeruje u Ustavni sud i ono što tvrdi od početka:

“Ovo što mi se stavlja na inkriminaciju nema nikakve veze, to su laži”, kazao je Sanader 21. srpnja 2011. godine.

A u kaznionicu u Glini prije 10 dana stigao je Josip Perković. Kaznionica je to koja ima najviši stupanj osiguranja. Perković je već kontaktirao s obitelji.

“U ovom trenutku on nema nikakvih primjedbi na tretman, jedino što mene zabrinjava je udaljenost od Zagreba, s obzirom na njegove zdravstvene probleme”, kazao je Perkovićev odvjetnik, Anto Nobilo.

Čeka ga serija drugih pregleda

U Njemačkoj su mu, kaže Nobilo, izvadili šest gornjih zuba i nisu htjeli popravljati tvrdeći da je riječ o estetskom problemu, pa je Perkovićeva obitelj popravak dogovorila u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Zagrebu, a čeka ga i serija drugih pregleda.

“Da li će zbog toga vjerojatno biti prebačen u bolnicu u Svetošimunskoj ne znam, ali to ću sve saznati kad se vratim u Zagreb”, rekao je Nobilo.

Sukladno Ustavu, svi zatvorenici imaju pravo na smještaj primjeren ljudskom dostojanstvu.

Koliko Hrvatska ima kaznionica?

U Hrvatskoj ima 6 kaznionica. Zatvorska bolnica. 14 zatvora. Dva odgojna zavoda. I 2 centra – za dijagnostiku i izobrazbu.

Svi imaju pravo na tri obroka od 3 tisuće kalorija. Jelovnik slaže Prehrambeno-tehnološki fakultet, a svaki obrok kuša upravitelj ili osoba koju ovlasti.

Svaki zatvorenik jednom na mjesec ima pravo i na paket od članova obitelji težine do 7 kilograma. A u njemu smije biti obuća i odjeća. Higijenski pribor. Olovka i papir. Sat. Radio. Knjige.

Uz paket, obvezan je i popis stvari. Ne smiju se slati prehrambeni i duhanski proizvodi.

Zatvorenici mogu i raditi

Unutar kaznionica i zatvora – zatvorenici mogu i raditi. Za to dobivaju naknadu, ali i pravo na bolovanje i godišnji odmor.

30 posto zarade ide na obveznu štednju, koja im se isplaćuje nakon odslužene kazne, dok 70 posto zatvorenik smije potrošiti u zatvorskoj kantini, uzdržavati obitelj ili podmiriti štetu počinjenu kaznenim djelom.

Prijevremeni otpust iz zatvora svatko može tražiti nakon dvije trećine izdržane kazne, piše RTL.

Facebook Komentari