Prva tajnica veleposlanstva u Berlinu počela je karijeru kod SDP-ovca, stižu reakcije na slučaj njezinog FB profila

Ad

Prva tajnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević tvrdi kako je njezin Facebook profil, na kojem su objavljivani rasistički i ksenofobni stavovi, hakiran, javlja u subotu Fenix, iseljenički magazin na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu.

„Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu“, rekla je Mađarević u izjavi za Fenix Magazin. Ona je izjavila kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv „onih koji šire neistinu“.

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman koji je donedavno obnašao funkciju veleposlanika u Berlinu.

„Ja sam obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu“, zaključila je Mađarević.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je u petak na pisanje hrvatskih medija koji su prenijeli rasističke i ksenofobne poruke na Facebook profilu prve tajnice Veleposlanstva u Berlinu, te je Elizabetu Mađarević pozvalo na razgovor.

Kako je prenio portal index.hr, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, piše o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širi antimigrantske teze i napada prava LGBT zajednice.

Ministarstvo se ogradilo od stajališta koje je na društvenim mrežama objavila djelatnica MVEP-a Mađarević, koja je na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu RH u Berlinu od početka ove godine.

Elizabeta Mađarević je na svom profilu pored ostalog i kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njezine politike prema izbjeglicama.

Ograničena uloga privatnosti diplomata

Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld objašnjava kako je diplomat osoba koja zapravo isključivo štiti interese svoje države. “On tamo predstavlja državu i on štiti interese. On zapravo privatnost posjeduje, a ta privatnost jednog diplomate jeste ograničena njegovom ulogom u diplomaciji”, kaže Bandov.

I iskusni diplomati tvrde, javnost treba dobiti odgovore.

Bivšeg veleposlanika u Parizu Mirka Galića zanima pak kako je uopće jedan diplomat regrutiran u diplomatsku službu, “a da u sebi sadrži opasnost da na toj razini nepoznavanja elementarnih, društvenih, političkih i etičkih vrijednosti zastupa Hrvatsku.”

Elizabeta Mađarević je 2012. imenovana savjetnicom tadašnjeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice, a karijeru je nastavila i u njegovom uredu u Bruxellesu.

U hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu radi od početka ove godine. A što će biti dalje s njezinom karijerom vidjet će se nakon što ministarstvo utvrdi je li prekršila Zakon o vanjskim poslovima i Zakon o državnim službenicima za što postoje indicije, piše N1.

Reakcija MVEP-a na obavijest o objavama na privatnom facebook profilu Elizabete Mađarević

Facebook Komentari