24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ministar vanjskih poslova Japana Taro Kono u posjetu RH: Zainteresirani i za...

Ministar vanjskih poslova Japana Taro Kono u posjetu RH: Zainteresirani i za uvoz vina, ulja, sira, video-igara, kravate i aplikacije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu, 14. kolovoza 2019. godine, s japanskim ministrom vanjskih poslova Tarom Konom, koji boravi u posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministri su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima Japana i Hrvatske, kao i izvrsnom parlamentarnom suradnjom dviju zemalja. Riječi je bilo o mogućnostima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje, čemu će svakako pridonijeti stupanje na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Japana u rujnu ove godine.

Ministar Grlić Radman ohrabrio je japanske investitore na daljnje ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, kazavši pritom kako hrvatska Vlada predano radi na poboljšanju poslovne i investicijske klime u našoj zemlji. Također je zahvalio ministru Konu na snažnoj podršci Japana hrvatskom pristupanju OECD-u. Ministar Kono istaknuo je prednosti koje donosi sklopljeni Ugovor o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana iz veljače ove godine za trgovinsku razmjenu između hrvatskih i japanskih tvrtki, posebice za mala i srednja poduzeća. Poznato je da 80% hrvatskoga izvoza tune odlazi na japansko tržište, no Japanci su zainteresirani i za uvoz drugih hrvatskih proizvoda, npr. vina, ulja, sira, video-igara, kravate i aplikacije.

Japan vidi Hrvatsku kao državu koja se izdigla iz rata te ostvarila zavidne uspjehe pozicionirajući se karti Europe. Kako i Japan dijeli EU vrijednosti i standarde, spreman je pružiti ruku Hrvatskoj u zadaćama promicanja stabilizacije i trajnoga mira u jugoistočnoj Europi.

Tijekom sastanka razmotrena su i aktualna globalna i regionalna pitanja od obostranog interesa, s posebnim naglaskom na proširenju Europske unije, budućem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije te najvažnijim izazovima suvremene međunarodne politike.

Ministri su se osvrnuli i na dosadašnji vrlo uspješni dijalog na području kulture, znanosti, obrazovanja, umjetnosti i sporta, piše MVP.

Najnovije

Još iz rubrike