Zapečaćen restoran na Hvaru u kojem je jeo školjke preminuli muškarac, dvoje djece kritično, glavni državni inspektor se uključio u slučaj

Policijska uprava splitsko-dalmatinska danas u 10.10 zaprimila informaciju da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac.

Pet osoba koje su se nalazile na brodu, a među kojima je i dvoje djece, hitno su prebačene u splitsku bolnicu kako bi im se pružila liječnička pomoć jer su se nalazili u lošem zdravstvenom stanju, izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske.

“Od trenutka saznanja za tragični događaj osobno sam uključen. U ovom trenutku tri sanitarna inspektora postupaju. Restoranu u kojem su navodno imali obrok je zapečačen i sukladno nadležnostima postupamo.

Kada utvrdimo točne uzroke i činjenice obavijestit ću hrvatsku javnost o uzrocima ovog nemilog događaja”, rekao je za N1 glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Jutarnji javlja da je muškarac koji je preminuo te je zatečen mrtav na brodu bio otac dvoje djece koji se trenutno nalaze na odjelu intenzivne njege u KBC Split vrlo teškom stanju te su u životnoj opasnosti.

O događaju je obaviješteno i Županijsko državno odvjetništvo, a u tijeku je i očevid, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

Doktor Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split izvijestio je kako je dvoje djece s broda na kojem je jedan muškarac umro u kritičnom stanju, dok je troje odraslih bolje, piše N1.

“U ovom trenutku nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne etiologije, odnosno neka zarazna bolest, ali možemo reći da se radi o intoksikaciji, unosu toksina u organizam putem usta u probavni trakt ili disanja”, rekao je dr. Dragan Ledina.

Pojasnio je da je stanje kod jedne bolesnice srednje teško, dok su dvoje bolesnika zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nažalost situacija je loša kada su u pitanju dvoje djece.

“Nalazi dvoje djece su loši i oni se nalaze u jedinici inenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti KBC-a Split”, izvijestio je dr. Ledina. Dok su odrasli imali proljev i povraćanje samo jednom kod djece su simptomi puno teži.

Kaže da mu je u ovom trenutku dosta teško reći što je uzrok jer su bolesnici došli na prijem tek oko 13 sati. “Imamo tek osnovne nalaze, a treba nam barem par sati da vidimo je li riječ o virusu, a toksikološki nalazi će biti tijekom poslijepodneva ili večeri, a za javnost će biti detaljnije informacije sutra ujutro”, rekao je.

Nije htio ni nagađati o mogućim uzrocima trovanja. “Ako isključimo uzročnika preko usta moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinovi, ja nisam toksikolog, ja se bavim dugo zaraznim bolestima pa mi je teško donijeti konačno mišljenje”, rekao je.

Dodaje kako je potrebna detaljnija epidemiološka analiza koju su hranu uzimali u zadnja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost hrane s postojećim simptomima. Kaže da nije naišao na ovakvu situaciju, ali da je bilo slučajeva kada može biti infektivni uzrok naglih tegoba i ugroženost disanja.

Pojasnio je i da će se stolica bolesnika uzorkovati na viruse i bakterije, dok je drugi smjer toksikološka analiza njihove krvi.

Drama na Hvaru: Čini se da se talijanska obitelj otrovala u uglednoj konobi, muškarac umro na brodu, djeca u teškom stanju; Liječnici čekaju obdukciju, jer je reakcija previše burna za trovanje hranom

Facebook Komentari