Ustavni sud odbacio prijedlog suradnika ‘U ime obitelji’ o izbacivanju informatike iz škola

Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o donošenju kurikukuluma za nastavni predmet informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj koji je predložio Tomislav Gojmerac.

“Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje. Ustavni sud odlučuje o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom”, stoji u rješenju ovog suda.

Dodaju kako ovaj predmet ne spada u područje “drugih propisa”.

Vijesti.hr podsjećaju, dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”, pozivajući na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja u lipnju 2016. godine podnio je prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta.

Gojmerac je u prijavi naveo kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure – nije osigurala društveni dijalog, preskočila je mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja.

Prijavitelj smatra i da je ministrica prilikom donošenja odluke o obaveznoj informatici “prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac”.

Share This Article