U parkiranom automobilu u Maksimiru izmjerili nevjerojatnu temperaturu, čak 81 stupanj

Ad

Knin 40, Sinj 38, Ploče 37, Konavle 36… Padali su temperaturni rekordi jučer, na najtopliji dan u godini. Vrijeme je vrlo opasno, a to dokazuje i eksperiment koji je jučer proveo Autoklub Maksimir.

Mjerili su temperaturu u automobilu parkiranom na suncu u Maksimiru. Izmjerili su čak 81 stupanj! To je čak sedam stupnjeva više nego 25. srpnja kad su posljednji put mjerili. Tad su u autu bila 74 stupnja.

U Autoklubu kažu da će zbog promjene klimatskih uvjeta predložiti mjere koje bi mogle spriječiti posljedice od toplinskih udara idućih godina.

“Među ostalim, inicirat ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva i tako upozoravati na opasnosti. Tražit ćemo analiziranje mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije, zapaljenja i sl.”, kažu u Autoklubu.

“S obzirom na to da se ekstremno visoke temperature zraka zadržavaju dulje od dosadašnjih, Autoklub Maksimir zatražit će od zdravstvenih ustanova da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama”, dodali su.

Autoklub često ovako mjeri temperature, a inače mole vozače da pripaze što ostavljaju u limenim ljubimcima te i da čiste vozilo jer ekstremne temperature u kombinaciji s prašinom i ostacima ulja mogu uzrokovati požar.

Facebook Komentari