Turizam kod susjeda: Nijemci skuhali kavu, dobili 950 eura kazne i izgon iz grada

O uvijek nam bliskoj, dragoj i prekrasnoj Veneciji pisali smo već mnogo puta, piše Punkufer. O njezinim ljepotama, uvođenju turističkih taksi, ali i idejama o kažnjavanju turista koji se ne drže propisanih pravila u kraljici Jadrana. Slična pravila uvedena su i u Firenci, a sudeći prema ovoj priči koju donosi Lonely Planet, vlasti Venecije misle – ozbiljno.

Ako je netko sumnjao i s podsmijehom odmahnuo na novonastale venecijanske propise, vijest o žestokom kažnjavanju dvaju njemačkih turista jasno govori kako ih vlasti itekako provode. OK, ne bojte se, nisu Nijemci poslani preko mosta uzdaha u tamnicu, pri čemu su zadnji put vidjeli grad, ali novčana kazna koja im je napisana itekako će ih udariti po džepu.

Nova pravila nalažu kažnjavanje posjetitelja ako sjednu ili legnu u blizini dućana, povijesnih spomenika, mostova… Također, strogo je zabranjeno i šetanje gradom u kupaćem kostimu, kao i kupanje u venecijanskim kanalima (zašto bi ovo uopće netko htio, ne znamo). Svojevrsni je to nastavak kampanje #EnjoyRespectVenezia predstavljene prošlog ljeta, koja je već donijela neke odredbe.

No vratimo se mi na priču o dvojici Nijemaca. Turisti iz Berlina odlučili su sjesti na most Rialto, izvadili su prijenosno kuhalo te odlučili napraviti – kavu. Jedan ih je prolaznik uočio i prijavio policiji zbog pripremanja kave na povijesnoj građevini, te su turisti kažnjeni s 950 eura zbog nepristojnog ponašanja, a ujedno je od njih zatraženo i da napuste Veneciju. Iskreno, nakon tako skupe „kave“ to bi vjerojatno učinili i sami jer nakon nemilog događaja teško da vam je više i do mostova, kanala, vaporetta, Murana, Burana…

„Venecija se mora poštovati i turisti moraju znati da neke stvari nisu zabranjene“, izjavio je gradonačelnik Luigi Brugnaro. Također, dodao je i da je od svibnja 40 turista zamoljeno da napuste grad. Sve u svemu, kazne poput ove za Nijemce čine nam se previsokima, ali su Venecijanci očito odlučili napraviti maksimum s ciljem očuvanja grada, piše Punkufer.

Facebook Komentari