Službe Europske komisije su u kontaktu s hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil

Događaje na granici BiH i Hrvatske, a posebno navode o premlaćivanju migranta s posebnom pažnjom prati i Europska komisija. Bilo kakvo nasilje prema migrantima neprihvatljivo je, odgovoreno je N1 iz Bruxellesa.

“Vidjeli smo medijske izvještaje. Komisija je uvijek zabrinuta u vezi s izvještajima o lošem tretmanu izbjeglica i uzima sve takve optužbe veoma ozbiljno. Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva.

Službe Europske komisije su u kontaktu s hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi s implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu”, izjavio je je za N1 glasnogovornik Europske komisije.

Europska komisija također ističe da je prva i osnovna odgovornost na hrvatskim vlastima kada su u pitanju migranti koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

“Prva i najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je da osigura da prava migranata budu poštivana i da imaju pristup procedurama za traženje azila koji mora biti pružena svima koji podnesu aplikaciju u skladu sa EU zakonom.

Europska komisija očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na ove optužbe i vrlo blisko će pratiti situaciju”, kaže glasnogovornik Europske komisije.

Kada je u pitanju opća situacija s migracijama na prostoru Zapadnog Balkana Europska komisija ima vrlo jasna stajališta.

“EU podržava Zapadni Balkan kada se radi o upravljanju migracijama i izbjegličkom krizom, uključujući osiguranje humanog tretmana ljudi u potrebi. Radimo blisko s vlastima, UN-ovim agencijama i nevladinim organizacijama kako bi se zadovoljile urgentne potrebe novopridošlih kao i onih najugroženijih među izbjeglicama”, zaključuje glasonogovornik Europske komisije za N1.

Facebook Komentari