Raste bunt protiv novih poreza Plenkovićeve Vlade: U manje od tri dana peticiju potpisalo 10.000 ljudi

Udruga poreznih obveznika “Lipa” u manje od 3 dana prikupila je 10 tisuća potpisa građana koji su potpisali peticiju protiv novog poreznog udara, izvijestili su iz Udruge.

Pozvali su sve koji nisu još potpisali peticiju da to učine “kako bi zajedno poslali poruku Vladi da građani Hrvatske žele reforme i porezno rasterećenje, a ne uvođenje novih poreza”.

5 razloga zbog kojih se protive uvođenju novih poreza

Naveli su i 5 razloga zbog koji se Lipa protivi uvođenju novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode:

1) Republika Hrvatska je porezno preopterećena i nema prostora za uvođenje novih i podizanje postojećih poreza.

2) Nema dokaza da uvođenje poreza na slatko smanjuje pretilost. Razvijene zemlje poput Danske i Novog Zelanda odustale su od primjene takvog poreza.

3) Novi porezni udar najviše će pogoditi siromašniji sloj populacije koji se hrani manje kvalitetnom, jeftinijom hranom.

4) Uvođenje poreza na šećer rezultat je nemoći (ili neznanja) Vlade da se uhvati u koštac sa stvarnim i ozbiljnim problemima u sustavu zdravstva pa teret vlastite neefikasnosti i neprovođenja reformi prebacuje na porezne obveznike.

5) Prihod od poreza na šećer nije namjenski i ne ide direktno u zdravstveni sustav, već služi za krpanje nabujalog državnog proračuna koji i dalje raste brže od rasta gospodarstva.

Pozvali su i sve porezne obveznike da se uključe u javnu raspravu o novim porezima na linku https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreenentityId=11539 te putem službenog kanala poruče Vladi što misle o ovom dijelu 4. kruga porezne reforme.

Lipa pokrenula peticiju protiv poreza na šećer i poskupljenja duhana i alkohola

Facebook Komentari