Izgrednici iz pekare u Sinju prijavljeni za zločin iz mržnje, DORH: Upali su u prodavaonicu zbog netrpeljivosti prema Albancima i zaprijetili prodavačici da nisu završili s njima

Ad

Općinsko državno odvjetništvo iz Splita išlo je na kvalifikaciju zločina iz mržnje za petoricu mladića koji su upali u pekaru u Sinju u ponedjeljak oko 23,30 sati i napravili nered. Službeni stav tužiteljstva je da su dva 23-godišnjaka, dva 21-godišnjaka i 19-godišnjak zajednički i dogovorno došli u pekarski obrt i razbacivali hranu i piće zbog netrpeljivosti prema osobama albanske nacionalnosti. Nakon ispitivanja nad njima je određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogli ponoviti kazneno djelo.

Zločin iz mržnje je kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Takvo postupanje se uzima kao otegotna okolnost i može značiti težu sankciju, a veže se za temeljno kazneno djelo za koje je osoba prijavljena.

U ovom slučaju to je nasilničko ponašanje za koje su sva petorica osumnjičena jer su dovela prodavačicu u pekari u ponižavajući položaj što je, osim fizičkog nasilja, također jedno od obilježja tog kaznenog djela.

Proširenjem inkriminacije državno odvjetništvo je korigiralo odluku policije koja je išla samo s kvalifikacijom nasilničkog ponašanja u kaznenoj prijavi uz koju je petorka privedena u četvrtak navečer.

U rješenju o otvaranju istrage do u detalje su opisani događaji te noći i motivi za koje tužiteljstvo smatra da su doveli mladiće u prodavaonicu. Tako je navedeno da postoji osnovana sumnja kako su se petorica mladića dogovorili 5. kolovoza 2019. godine oko 23.30 sati u Sinju i došli u pekarski obrt te bez ikakvog povoda razbacivali hranu i piće po unutrašnjosti prodajnog prostora pekare. To su uradili, navodi DORH, zbog netrpeljivosti prema osobama albanske nacionalnosti i u cilju da zastraše zaposlenicu pekare i povrijede njeno dostojanstvo, piše Slobodna Dalmacija.

Svaki osumnjičenik je naručio po jedan proizvod i kada im je 24-godišnja zaposlenica dala naručenu hranu, osnovano se sumnja da su ju razmazivali po staklenoj plohi rashladne vitrine, prodajnom pultu, hladnjaku i unutrašnjoj strani zidova prodajnog prostora.

Na kraju su je bacili prema zaposlenici i policama s izloženim artiklima, navedeno je u istražnom rješenju. Petorica mladića su potom bez dopuštenja osoblja i bez namjere plaćanja vadila iz hladnjaka gazirana pića i jogurte te ih otvarali i njihov sadržaj prolijevali po unutrašnjosti pekare i namještaju.

Ambalažu su razbacali po prodajnom prostoru istovremeno psujući zaposlenicu te izgovarajući razne pogrdne izraze koji su se odnosili na vlasnika pekarnice u smislu njegove albanske nacionalnosti, tvrdi DORH. Postoji osnovana sumnja i da su prilikom odlaska ponovili kako nisu završili s opisanim čime su ponizili zaposlenicu i kod nje izazvali strah za vlastitu sigurnost, navodi se u opisu onoga za što su mladić prijavljeni.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke te tako ometati kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio ovaj prijedlog i protiv svih osumnjičenika odredio istražni zatvor, ali samo zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac je smatrao kako ionako nema utjecaja na svjedoke pošto postoji snimka koja sve govori. Međutim, za petoricu osumnjičenika to ne mijenja na stvari jer su oni u svakom slučaju sprovedeni u istražni zatvor na splitskim Bilicama, piše Slobodna.

Facebook Komentari