Što s bebom koja je preživjela masakr Igora Nađa na Kajzerici: Nitko za nju nije pitao do sad, evo što kažu stručnjaci

Dvomjesečna beba koja je jedina preživjela šesterostruko ubojstvo na zagrebačkoj Kajzerici čeka novu obitelj. Centru za socijalnu skrb, radi preuzimanja skrbništva, još se nije javio nitko od bebine šire obitelji pa je moguće da dječaka posvoji i netko drugi.

Nedavno su emisiji RTL Danas istražili kako djeca nakon ovakvih šokantnih i traumatičnih događaja kasnije idu kroz život te moraju li na kraju saznati za događaje koji su ih zauvijek obilježili.

Međutim, RTL je zanimalo i može li se djeci koja su, ni kriva ni dužna, povezana s ovakvim stravičnim slučajevima promijeniti identitet kako ih poslije nitko ne bi povezao s događajima iz prošlosti i stigmatizirao.

S obzirom na veliki interes javnosti koja je mišljenja da bi se djeci, iza koje su ostale ovakve i slične strahotne priče, trebao promijeniti identitet, s RTL-a su razgovarali sa stručnjacima.

Buljan-Flander: ‘Djeca moraju znati istinu’

Ne ulazeći u konkretan slučaj, na osnovu kliničke prakse i znanstvenih spoznaja, mogu reći da je potpuno prirodno da svi želimo zaštititi djecu od patnje i teških informacija o njihovom životu, a mnoga posvojena djeca su imala tešku i traumatičnu prošlost. Sva djeca nastavljaju živjeti pod novim prezimenom kada se posvoje, ali svako dijete mora znati da je posvojeno, što nalaže zakon, a struka preporuča da to nije jedan izdvojen razgovor, nego niz odgovora na pitanja koja dijete postavlja sukladno sazrijevanju, svojoj zrelosti, znatiželji i interesu”, kazala je za Vijesti.hr ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordanom Buljan-Flander.

Ipak, problem vidi u današnjem brzom tijeku i prijenosu informacija.

“U današnje vrijeme informacije je nemoguće skriti, posebno kad su jednom preplavile internet i društvene mreže. Bilo koju važnu informaciju u životu važno je da dijete sazna od roditelja, skrbnika i bliskih osoba, uz stručnu podršku kada je potrebno, a ne od vršnjaka, drugih odraslih osoba ili slučajno putem društvenih mreža. Za dijete je važno da sazna istinu o svom podrijetlu, svojoj prošlosti i životu, onda kada dijete za to pokaže interes i zanimanje, a odraslima koji brinu o djetetu s traumatičnom prošlošću nužna je stručna pomoć oko toga kako i kada pristupiti djetetu oko takvih informacija”, pojašnjava Buljan-Flander.

Smatra kako svakako treba izbjeći situaciju da djeca jednog dana sama krenu istraživati svoju prošlost.

“Djeca kojoj se skrivaju i taje podatci o njihovoj prošlosti vrlo često se sama upuste u potragu jednog dana, a određene okolnosti previše su traumatične da bismo ih prepustili djetetu da se jednog dana samo i bez adekvatne podrške nosi s teškim odgovorima. Ono s čime se odraslima teško nositi pa bi najradije to izbjegli, jednog dana može dočekati dijete koje će u tome biti samo, što svakako treba izbjeći. Važno je pratiti dijete, uz stručnu pomoć – neka djeca nikad neće pitati kako su umrli njegovi roditelji, zašto su ga ostavili i slično, ali neka djeca imat će intenzivan interes za tu temu. Dakle, najbitnije je pratiti potrebe i razvoj djeteta, ne ga strašiti ni preplavljivati detaljima, nego mu odgovarati razvojno primjereno i istinito. Kako nema univerzalnog odgovora kada i kako razgovarati koji bi vrijedio za svu djecu, praćenje stručnjaka mentalnog zdravlja od ključne je važnosti, kako bi bio podrška ne samo djetetu, nego i posvojiteljima. Ako jednom dijete osjeti da su mu posvojitelji lagali, da su mu skrivali informacije koje su mu važne, makar to činili iz najbolje namjere, dijete se može osjećati izdano i izgubiti povjerenje u odrasle osobe koje ga odgajaju, čime se stvaraju nove traume, što svakako želimo izbjeći”, ustvrdila je prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander.

Tatjana Brozić Perić: ‘Posvojitelji mogu biti upisani kao roditelji’

“Sukladno odredbama Obiteljskog zakona posvojitelji određuju osobno ime posvojeniku. Rješenje o posvojenju može sadržavati određenje da se posvojitelji upisuju, odnosno ne upisuju kao roditelji kao i određenje da se djetetu odredi novi identifikacijski broj koji će se upisati u maticu rođenih, ako je to potrebno radi zaštite prava i interesa djeteta”, kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, Tatjana Brozić Perić.

“Također, ako je zasnivanjem posvojenja došlo do promjene osobnih podataka posvojenika, izreka rješenja o posvojenju sadrži nove osobne podatke. U rješenju o posvojenju odredit će se da će se posvojitelji upisati u maticu rođenih kao roditelji djeteta, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da to nije u interesu djeteta”, pojasnila je Brozić Perić za RTL.

FOTO Ovo je Igor Nađ, taksist koji je likvidirao šestero na Kajzerici, pa presudio sebi. Poštedio je jedino svoju bebu

Facebook Komentari