Predsjednica RH još službeno nije istaknula kandidaturu za drugi mandat, evo kad bi trebala i koji su glavni naglasci programa

– Poruka koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila s Kninske tvrđave nije najava kandidature, to je nešto kao prednajava koja je samo trebala otkloniti spekulacije i nagađanja, hoću-neću, u odnosu na njezinu kandidaturu za novi mandat.

Nakon Knina predsjednica ide desetak dana na godišnji odmor, a službena objava kandidature bit će u rujnu – kaže Jutarnjem osoba bliska predsjednici, pojašnjavajući da na takav način treba shvatiti njezinu poruku: “Ovdje sam danas kao predsjednica i sljedećih pet godina viđat ćemo se kao predsjednica”, koju je u ponedjeljak uputila građanima nakon što im je čestitala Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu operacije Oluja.

Tko će biti u stožeru

Ovakvo obraćanje bilo je, kaže sugovornik Jutarnjeg, dogovoreno s ljudima koji su uključeni u njezin stožer, ali i s premijerom Andrejem Plenkovićem i vrhom HDZ-a koji podržava njezinu kandidaturu. U razgovoru s osobama koje su u krugu onih koji sudjeluju u njezinim planovima za nadolazeće izbore ili će biti aktivni dio njezina tima, doznaje Jutarnji da je kampanja Grabar-Kitarović gotovo pa do kraja osmišljena, da su već pripremljeni predizborni slogani, na programu s kojim će predsjednica od građana zatražiti novi mandat bruse se posljednji detalji, a podijeljena su zaduženja i uloge unutar HDZ-a u kampanji te na izborima. Trenutno se još pregovara s nekoliko PR agencija, no uskoro bi se trebala donijeti konačna odluka o tome tko će se baviti marketinškim dijelom kampanje.

Poznat je i najveći dio izbornog stožera. Već je bilo objavljeno da će na čelu kampanje biti osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a glasnogovornik kampanje također bi trebao doći iz HDZ-a. Jutarnji doznaje kako je gotovo sigurno da će to biti Zoltan Kabok, aktualni glasnogovornik HDZ-a, dugogodišnji iskusni novinar koji jako dobro poznaje politiku. U timu će biti i karlovački župan Damir Jelić, a Davor Ivo Stier neće formalno biti u stožeru, ali podržava predsjednicu i nastojat će joj maksimalno pomoći političkim angažmanom.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, program koji će predsjednica objaviti u rujnu imat će tri ključne cjeline. Prva, najznačajnija i najopsežnija, nosit će radni naziv “Jačanje Hrvatske kao države u Europi i svijetu”. Pod tim nazivom krije se program koji znači jačanje institucija, pri čemu je naglasak na njihovu “čišćenju” od korupcije i nepotizma. Uz to će biti naglasak na jačanju vojske, policije, pravosuđa i gospodarstva.

Druga cjelina predizbornog programa Kolinde Grabar-Kitarović odnosit će se na uključivanje Hrvatske u međunarodne odnose, a treća je aktivacija iseljene Hrvatske koja podrazumijeva prezentiranje efikasnog programa koji bi napokon bio uključiv za aktivaciju dijaspore te obitelji koje žive i rade izvan domovine.

Iznimno bitan dio kampanje odnosi se na organizaciju i uključivanje HDZ-a, u čemu će, kaže sugovornik Jutarnjeg, biti ključna Anušićeva uloga. Ne smije se, kaže, dogoditi ono što se dogodilo tijekom nedavnih europarlamentarnih izbora, da pojedine organizacije zakažu na terenu. Zato su već sad u pripreme uključeni predsjednici svih županijskih organizacija HDZ-a, s time da oni imaju glavnu ulogu. Županijski šefovi u HDZ-u bit će voditelji stožera po županijama i nositelji svih predizbornih aktivnosti koje će se tijekom kampanje odvijati na njihovu terenu.

– Vjerujem da smo izvukli pouke iz nedavnih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu i da nam se neće ponoviti iste greške – kaže osoba koja će imati aktivnu ulogu u borbi aktualne predsjednice za novi mandat, ali i priznaje kako se pribojava jednog, a to su izbori u HDZ-u.

– Ljudi koji će biti u stožeru moraju jako paziti i učiniti sve kako bi spriječili da se kampanja za predsjedničke izbore na bilo koji način prelomi s unutarstranačkim izborima – rekao je i napomenuo kako se ne smije dogoditi da se podjele u stranci i zauzimanje pozicija u nastojanju da se Andreja Plenkovića makne s čela HDZ-a reflektiraju na angažman stranke u predsjedničkim izborima, piše Jutarnji.

Bez mučnih situacija

Jutarnji se raspitao i jesu li posljednji nastupi Grabar-Kitarović te izjave – da prakticira jogu, održava liniju, kako i što kuha, pa na kraju da je u vrijeme Oluje sama željela uzeti pušku – dio dogovorene kampanje, na što su dobili negativan odgovor. Uvjeravaju Jutarnji da kampanja neće biti usmjerena na glavne protukandidate, Miroslava Škoru i Zorana Milanovića, te da će biti afirmativna, bez teških riječi i “bez situacija od kojih bi nekome moglo biti mučno”.

Tri ključne cjeline programa

1. Najznačajnija i najopsežnija, “Jačanje Hrvatske kao države u Europi i svijetu”: jačanje institucija, s naglaskom na njihovu “čišćenju” od korupcije i nepotizma, te jačanje vojske, policije, pravosuđa i gospodarstva

2. Uključivanje Hrvatske u međunarodne odnose

3. Aktivacija iseljene Hrvatske koja podrazumijeva prezentiranje za to efikasnog programa

Share This Article