Liga prvaka: Neviđena euforija vlada među navijačima, Dinamo večeras može srušiti rekord

Dinamu jučerašnji ždrijeb nije donio nesavladive prepreke, ali u ovom trenutku smije razmišljati isključivo o Ferencvarosu. Modri će večeras na Maksimiru odmjeriti snage protiv Mađara u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka, pišu Sportske novosti.

DINAMO – FERENCVAROŠ

DINAMO: Livaković – Pinto, Lešković, Perić, Leovac – Ademi – Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić – Petković

FERENCVAROŠ: Dibusz – Lovrencics, Blažić, Dvali, Ćivić – Ihnatenko, Heratin – Zubkov, Škvarka, Nguen – Lanzafame

Kako to obično biva, nisu prošle ni minute, već sekunde prije nego što su počele stizati poprilično euforične poruke: “Ždrijeb je sjajan”, “Maribor ćemo pregaziti”, “U Ligi prvaka napokon želim Messija u Maksimiru”…

Dakle, nakon što su kuglice jučer u Nyonu kao potencijalnog suparnika Dinamu u slučaju pobjede nad Ferencvarosem donijele slovenski Maribor ili norveški Rosenborg, modri navijački puk već je sve riješio, plan je jasan: Dinamo preko stare mušterije Maribora ulazi u Ligu prvaka. I nema tu ni upitnika, sve je čisto, drugačiji rasplet uopće ne postoji. Otvorila su se vrata Lige prvaka, nema tko Modre više zaustaviti na putu prema najjačem klupskom natjecanju današnjice.

Navijači sasvim sigurno imaju pravo na takve misli, njima su euforija i “računi bez krčmara” dopušteni, međutim opasno je ako ovakav plan u glavi ima itko u Maksimiru. Ako itko i pomisli da je Liga prvaka pred vratima. Naravno, trener hrvatskog prvaka Nenad Bjelica i njegovi igrači otpočetka nemaju taj film u glavi, ne samo prije Ferencvarosa, već uoči svake europske utakmice. Međutim, u podsvijesti se uvijek može potkrasti neki “bug”.

Te utakmice u trećim kvalifikacijskim rundama nikad ne mogu dobiti status povijesnih, nije takva ni ova, ali su ti dvoboji uvijek tanak led. Uloga favorita, glave već u play-offu, oklizneš se prije negoli se snađeš. Događalo se Dinamu dvaput, protiv Šerifa i Aalborga.

Ferencvaros nije megamomčad, nije ni jača od nekih koje je Dinamo već prolazio, ali je vrlo neugodan i čekat će priliku da uhvati Modre na krivoj nozi. Dinamo je kvalitetniji, neupitno bolji, ali krivi pristup, krive misle usmjerene nekom drugom protivniku, mogli bi istopiti tu kvalitativnu razliku. Dosad pristup i stav “lako ćemo” nisu bili problem nijednom, nema razloga da sad bude drugačije. Put do Maribora nema prečicu, vodi samo preko Budimpešte. Ili do Trondheima možda? No, to već nije Dinamova briga…

Inače, nije da copramo, štoviše, pozivamo na oprez, pišu Sportske. Jer dosad to Dinamu otkad je HNL-a nikad nije uspjelo: nikad Modri nisu pobijedili u prvih sedam utakmica na startu sezone. Ni kad su igrali samo HNL, bez Europe, a ni sad otkad se u Europi igra ovakav sustav pretkola i kvalifikacija. Trenutačno je Bjeličina momčad na šest startnih pobjeda, ali očito je da je teško nanizati sedam na samom početku. Zato ne valja trčati pred rudo, do sedme je pobjede još dugačak put.

Najbliže je rekordu došao Kruno Jurčić 2011. Dinamo je bio nepobijeđen u prvih 10 utakmica sezone, ostvario pritom devet pobjeda i remi. Ali taj je remi stigao u drugoj utakmici, u uzvratu drugog pretkola Lige prvaka protiv Neftčija u Bakuu (0:0). Nakon toga je Dinamo zaredao s osam pobjeda, u kojima je primio samo dva pogotka, dok nije izgubio u Malmöu (0:2). I sve bi palo u vodu da je taj poraz u Švedskoj bio viši, da su igrači Malmöa zabili za 3:0, tko bi se više uopće zamarao ikakvim nizovima. Tako i sad, nije bitan rekord, već konačan omjer s Ferencvarosem, prolaz u 180 (ili više) minuta, pišu Sportske novosti.

Facebook Komentari