Komunikacijski stručnjak: Unutarnji nemir u HDZ-u bi mogao donijeti probleme u kampanji predsjednice

Komunikacijski stručnjak Željko Riha komentirao je u Novom danu poteze predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Kninu na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, kao i njezino ponašanje koje se već smatra kao dio predizborne kampanje.

“Mjesecima smo predviđali kada bi predsjednica mogla objaviti svoju kandidaturu za novi mandat. Ona maksimalno koristi svoju funkciju u svrhu svoje promidžbe, do sada je koristila svoje državničke nastupe koji su ponekad bili kampanjski, no nije joj se moglo uzeti za zlo, jer je na funkciji na kojoj jeste”, objašnjava Željko Riha.

Njezinu jučerašnju najavu kandidature ne smatra ozbiljnom.

“Ono jučer nije bilo ozbiljno, ona je to rekla u prolazu. Ona bi mogla do kraja mjeseca koristiti svoju protokolarnu funkciju predsjednice, pa nakon toga nešto objaviti”, kaže Riha.

Kazao je i kako su drugi kandidati odlučili ne otići u Knin jučer, jer su znali da neće dobiti dovoljno medijskog prostora.

“Morate uzeti u obzir da kada vodite kampanju jako pazite na novac koji trošite. Svi su bili svjesni da će mediji u Kninu pratiti vodstvo države, i tu je bila pod reflektorima predsjednica, a ne drugi kandidati. Zato oni nisu išli u Knin, jer nisu imali šanse dobiti pažnju medija”, pojašnjava komunikacijski stručnjak.

Kaže kako ne postoji zakonska regulativa koja bi Škoru spriječila da se prestane baviti glazbom jer se kandidirao za predsjednika.

“Nema zakonske regulative kojom bi mogli kandidatu zabraniti da obavlja svoj posao. On je glazbenik i planira nastaviti koncerte koje je obećao, zbog benda itd. To mu ne može škoditi, on ima medijsku prisutnost, ali on je godinama već prepoznatljiv. Službeno kampanja još nije krenula, a Škoro može svoju dužnost obavljati kao i drugi kandidati”, rekao je.

Kazao je kako je govor predsjednice na kninskoj tvrđavi bio usmjeren na druge teme, a ne na razlog zbog kojeg su tamo bili.

“Ako sagledamo to s protokolarne strane, protokoli postoje kako bi se ponašanje i procedura državnih dužnosnika stavili u kalup, a to je u diplomaciji napravljeno zato da bi se različite nacije i kulture mogle naći za istim stolom i razgovarati, bez da nekome bude neugodno zbog običaja druge kulture. Govor predsjednice trebao je biti usmjeren na dan koji je obilježen, a mi vidimo tu privatiziranje javnog prostora i govora, jer se predsjednica tek pred kraj govora primila bilješki u kojima je stajalo ono što je terebala reći. Od govora od nešto manje od pola sata, o Oluji smo dobili 5 minuta, a bilo je malo engleskog, osvrtanja prijateljima itd. Ja sam to više doživio kao privatno obraćanje njenoj prijateljici, no ne vidim da je to više zloupotrijebila nego što je mogla. Ona je tamo morala biti, obavila je što je morala”, rekao je Riha.

Dodao je da predsjednica od prvog dana mandata pokazuje svoju emotivnu stranu, i da su to birači na prošlim izborima nagradili, no da ćemo tek vidjeti hoće li to ponovo učiniti.

“Ljudi vole vidjeti da su osobe na takvim pozicijama od krvi i mesa. Predsjednička kampanja tijekom nogometnog prvenstva nije pokazala nekakav izuzetan rezultat ove godine u turizmu. Ako je to bio cilj, sasvim je promašen. No predsjednica pametno koristi svoj spol u cijeloj priči, da smo primjerice imali žensku odbojkašku reprezentaciju koja je osvojila srebro i da imamo muškog predsjednika koji im je ušao u svlačionicu, mislim da bi se to u medijima mnogo drugačije analiziralo”, rekao je Riha.

Kada je predsjednička kampanja u pitanju, smatra da je vjerojatno da ćemo imati drugi krug izbora zbog velikog broja kandidata.

“Lakše je imati jednog lijevog i jednog desnog, jer što je više kandidata, veća je šansa za drugi krug. Onda uvijek idu u drugi krug dva najjača, a ostali podijele podršku između njih svoje. Osim što će produljiti igru, više će koštati i sama kampanja. Ovdje ljevica nema baš drugog izbora, a čak i ako su nezadovoljni Milanovićem, dat će mu glas. Predsjednica je u mandatu balansirsla između umjerenog i ekstremnog desnog. Ona i Škoro će imati najveći problem, tu će biti najveća podjela glasača. Ali ne smije se zaboraviti da iza predsjednice stoji HDZ. Logistika je najveći dio kampanje, no unutarnji nemir u HDZ-u bi mogao donijeti probleme u kampanji predsjednice”, smatra Riha.

“Škoro ima vrlo planiran nastup i pomirben, umirujući ton. Sve pokušava argumentirati, pa kakvo god on biračko tijelo dobio, zahvatit će umjerene birače, jer njegov nastup javni odudara od onoga tko njega zapravo podržava. Problem je, ako govorimo o jakoj predsjedničkoj debati, što ni jedan od kandidata neće ući u direktan konflikt s predsjednicom, posebno jer je još na funkciji. Svi znamo kakav je Milanović u javnim nastupima, njegov je nastup gotovo nasilnički, Škoro je pomirujuć, a Kolinda će tu najviše profitirati”, rekao je Riha.

Facebook Komentari