Užasna ubojstva koja su potresala Hrvatsku: Likvidacija šest osoba na Kajzerici najkrvaviji je događaj

Masakr na Kajzerici u kojem je ubijeno šestero ljudi, među kojima je i dijete, najkrvaviji je zločin u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko desetljeća.

Podsjetimo, u četvrtak na zagrebačkoj Kajzerici muškarac je ubio šestero ljudi, dvojicu muškaraca, tri žene i 10-godišnje dijete. Njihova tijela pronašli su u kući kao i bebu od 7 mjeseci koja je jedina neozlijeđena.

Policija je ubojicu tražila na području cijele Hrvatske, a on si je sam presudio u Brezovici tijekom uhićenja rano ujutro u petak.

Krvavih pohoda u Hrvatskoj nažalost bilo je više.

Ubio obitelj jer je mislio da ga truju

Damir Voškion iz Pule u u listopadu 2007. ubio je petero članova svoje obitelji, među njima i dvoje bratove djece, bebu od dva mjeseca i djevojčicu od sedam godina. Ostale njegove žrtve bile su brat, šogorica i otac. Ubio ih je, kaže, jer su ga trovali, a policiji se prijavio sam. Psihijatri su zaključili da je opasan za okolinu, a sud ga osudio na 40 godina prisilnog psihijatrijskog liječenja.

Ugušila trogodišnjeg sina i bacila tijelo u more

Hladnokrvno ubojstvo djeteta u svibnju 2017. potreslo je hrvatsku javnost. Chiara Pašić ubila je svog trogodišnjeg sina uz pomoć maloljetnice odbjegle iz Doma za odgoj djece i mladeži u Puli, i odbacila njegovo tijelo u more pa otišla na policiju prijaviti nestanak. Tijekom davanja iskaza priznala je što je učinila. Osuđena je na 33 godine zatvora.

Srđan Mlađan

Za šest godina na slobodu će izaći Srđan Mlađan kojem pripisuju etiketu jednog od najvećih monsturuma novije hrvatske povijesti. Prva žrtva bila mu je 16-godišnjakinja koju je hladnokrvno ubio s četiri hica u leđa. Mjesec dana kasnije na isti način ubio je 63-godišnjaka. ‘Pao’ je zbog pljačke banke u Sisku, a onda su ga povezali i s ubojstvima. Osuđen je na 12 godina zatvora i često je bio na slobodnim vikendima, a tijekom jednog odlučio je ponovno opljačkati banku i ubio policajca koji ga je tražio. Potom je na zagrebačkom Borongaju oteo tročlanu obitelj. Talačka kriza uspješno je riješena nakon višesatnog pregovaranja. Za trostruko ubojstvo, pljačku banke i otmicu Mlađan je osuđen na 27 godina zatvora. Preživjele žrtve njegovih zločina, svjedoci, mještani Petrinje, svi strahuju što slijedi nakon njegova izlaska iz zatvora. Njegovi su roditelji za emisiju ”Tragovi” prvi put pred kamerom progovorili o svom sinu. Bili su iznenađeni Srđanovim ponašanjem nakon ubojstva, piše dnevnik.hr.

Vinko Pintarić

Zloglasni zagorski serijski ubojica Vinko Pintarić rodio se 1941. u okolici Bjelovara. Prvo ubojstvo počinio je u Zaboku sa 32 godine, u travnju 1973. Pijan i u napadu ljubomore zamislio je kako ga njegova supruga Katica vara s prvim susjedom Vidom Želimorskim. Ubio ga je hicem iz puške, a potom pobjegao. No 18 dana nakon zločina ipak se predao policiji, a sudac ga je poslao na psihijatrijsko vještačenje u bolnicu Vrapče.
Tri mjeseca kasnije pobjegao je iz bolnice, te stigao do doma svoje supruge u trenutku dok ga je ogovarala rođakinji. Bez razmišljanja povukao je i okidač. Metak ju je pogodio u glavu i na mjestu je poginula. Opet se dao u bijeg, te se tri mjeseca skrivao od policije. Opet se odlučio predati, i tada ga je sud zbog dva ubojstva, jednog pokušaja ubojstva i pucanja po kućama osudio na smrt. Pintarić je tada iskoristio zakonsko pravo da mu smrtna kazna bude preobličena u kaznu zatvora u trajanju 20 godina. Kaznu je služio u Staroj Gradišci. Nakon osam godina, odlučio je opet pobjeći, te u veljači 1982. i uspio u tome.

Sljedećih osam godina skrivao se po zagorskim selima. Bio je u selu Andraševci, pa kod ljubavnice Barbare Šipek u Donjoj Stubici. Požalila mu se kako joj je susjed Štef Kišur štapom zatukao pile i bacio ga u njezino dvorište. Pintarić mu je presudio metkom u čelo u lipnju 1990. Istoga mjeseca ubio je u Začretkom Proseniku Rudolfa Belinu, ovoga puta zbog paranoje. Vjerovao je da ga je Belina izdao policiji. Posljednji put Vinko Pintarić ubio je Božu Habeka u kolovozu 1990. također zbog svoje paranoje. Nesretni čovjek pitao je Pintarića: “Tražite li koga?”, a ovaj mu je presudio hicima iz pištolja.

Hrvatski specijalci i umirovljeni general Mate Laušić uhvatili su ga u svibnju 1991. godine. Pintarić se skrivao u kući svoje ljubavnice Ankice Buhiniček kod Velikog Trgovišča. Specijalci su opkolili kuću, a Pintarić je odbio izaći iz nje. Tvrdeći da ga je teta izdala, ranio ju je metkom u trbuh. Specijalci su ubacili suzavac, a u unakrsnoj vatri Pintarića su dva metka pogodila u trbuh, te jedan u lijevu nadlakticu. Pintarićev pohod zaustavio je specijalac koji ga je metkom pogodio u glavu, pisala su 24sata.

Živko Korać

Živko Korać bio je pripadnik paravojnih četnickih postrojba na području Banovine. Nakon “Oluje” odbija pobjeći s ostalim četnicima i srpskim stanovništvom te ostaje u rodnom selu, u kući svoje bake Sofije, koja je također ostala živjeti u Hrvatskoj. Nitko nije imao pojma da je Korać ostao u Hrvatskoj. Godinu dana skrivao se na katu kuće svoje bake, gdje je počinio i prvo ubojstvo. Ubio je razvojačenog hrvatskog branitelja Stjepana Banića koji je svaki dan dolazio u posjet Koraćevoj baki noseći joj hranu. U jednom takvom posjetu Banić otkriva Živka Koraća, koji ga isti tren ubija iz automatske puške. Korać potom bježi u šume Zrinske gore gdje se nastavlja skrivati sljedeće četiri godine. U međuvremenu je počinio još tri ubojstva

Krvoproliće u Novom Zagrebu šokiralo je Hrvatsku, a u nastavku je pregled najtežih zločina iz sfere krvnih delikata u proteklih 27 godina u RH, koji je napravio Jutarnji.

siječanj 1992.

Branko Starčević, prognanik iz ratom zahvaćene Gline, hicima iz automatskog pištolja s prigušivačem pobio je Damira Beljaka, njegovu suprugu Anicu i dvojicu sinova u dobi od deset i četiri godine. Nakon četverostrukog zločina iz doma Beljakovih ukrao je značajnu količinu deviza. Starčević je kod Beljakovih stanovao kao prognanik.

18. svibnja 1993.

U selu Brezje kod Samobora Ivica Štefanović hladnim je oružjem pobio obitelj Knežević – oca, majku, kćer i unuka. Kasnije je u zatvoru počinio samoubojstvo.

7. rujna 1994.

U zagrebačkom naselju Kozari putevi, Đuro Bjeljac ubio je suprugu Dragicu, dvojicu sinova i Milana Perića, vlasnika kuće u kojoj su stanovali kao podstanari. Nakon masakra počinio je samoubojstvo.

9. listopada 1998.

Marko Grgić i Neđo Ajdarić u Kutini su hladnokrvno, hicima u glavu na spavanju, ubili supružnike i vlasnike mjenjačnice Ingrid Šipek (23) i Renata Serdarušića (32) te njihova prijatelja Gorana Cvrtka (25).

22. rujna 1999.

Mato Oraškić je u sudnici na prvom katu Općinskog građanskog suda u Zagrebu hicima iz pištolja u tijeku brakorazvodne parnice ubio sutkinju, svoju suprugu i njezinu odvjetnicu. Teško je ranio zapisničarku. Zbog ovog zločina osuđen je na 40 godina zatvora.

28. srpnja 2002.

Duševno rastrojeni Branko Crnički u Mariji Bistrici je iz automatske puške ubio Franju Domišljanovića (68), njegovu suprugu Dragicu (66), njihovu snahu Šteficu (47), snahinu kćer Marinu (19), a pucao je u namjeri da ubije i dječaka Karla (11), kao i Zdravka Domišljanovića (46).

9. lipnja 2004.

Antun Blažević i Darko Vukojević nakon svađe kod buffeta u Slavonskom Brodu ubili su braću Dragana (32) i Željka Prgometa (28) te Gorana Begića (33).

21. ožujka 2005.

Umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić (39) u Petrinji je ubio suprugu Željku (39), koja je pokrenula brakorazvodnu parnicu, a potom i njezine dvije prijateljice – Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40). Ubio se u zatvoru.

11. studenoga 2006.

Dražen Kozman kalašnjikovim i bombom u kafiću “AS” u Okučanima ubio je Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46), a ranio je Davora Mamuzu. Povod je bio svađa.

24. prosinca 2006.

U naselju Kalinovica kod Samobora Nenad Popović je hicima iz automatske puške usmrtio supružnike Antunović, Anđu (43) i Dragana (46) te Anđinu sestru Zagorku Jurić s kojom je bio u vezi. Potom je sebi pucao u glavu.

ožujak 2007.

Ivan Dvorski zvan Psiho, s Reneom Ljubojevićem i Lukom Obrovcem, pri pokušaju pljačke, hicima iz pištolja ubio je Đanija, njegova oca Benita (75) i Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). Kako bi prikrili zločin izazvali su požar u stanu.

Ovo su sestre i dijete koje je pomahnitali ubojica hladnokrvno ubio na Kajzerici; Šesterostruki ubojica je vozač taksija

Facebook Komentari