Komšić opleo po Plenkoviću: Hrvatska odmah mora povući sve pripadnike MUP-a RH koji na teritoriju BiH maltretiraju migrante

Nakon reakcije premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je kazao da mu je žao zbog “pretjeranih” reakcija političara iz BiH u vezi sa slučajem posjete predsjednice Hrvatske Izraelu, stigao je odgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je za Klix.ba kazao da Hrvatska odmah mora povući sve pripadnike MUP-a RH koji, prema saznanjima bh. službi, ulaze na teritorij Bosne i Hercegovine maltretirajući migrante.

“Radi se o nedopustivom narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto što traže ispriku zbog laži u koje su se sapleli njihovi dužnosnici, neka narede povlačenje naoružanih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj krajini”, poručio je Komšić Plenkoviću.

U Sarajevu je jučer obavljen razgovor savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s veleposlanikom Hrvatske Ivanom Sabolićem, a između ostalog spomenut je i problem “upada naoružanih hrvatskih policajaca na teritorij BiH”.

Ambasadoru Saboliću je skrenuta pažnja da u okrugu Bosanske krajine službenici MUP-a Republike Hrvatske naoružani ulaze na teritoriju BiH, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“‘Tenzije’ su samo reakcije na nastupe visokih hrvatskih dužnosnika i zbog njihovog uplitanja u unutarnja pitanja BiH. Pozivamo da odmah na najvišem nivou pristupimo rješavanju svih otvorenih pitanja između dvije susjedne i prijateljske zemlje”, zaključio je Komšić.

Facebook Komentari