Savjet za INA-u odlučio, evo koji je novi konzultant za otkup dionica INA-e

Ad

Savjet za INA-u je odlučio da će novi konzultant za otkup dionica INA-e od MOL-a biti englesko-francuska investicijska banka Lazard. Ugovor s njima tek treba biti potpisan.

Izjavu nakon sjednice Savjeta za INA-u dali su ministar financija Zdravko Marić i ministar energetike Tomislav Ćorić. Ministar Marić potvrdio je da će novi konzultant za otkup dionica INA-e od MOL-a biti englesko-francuska investicijska banka Lazard. Još se treba potpisati ugovor, naglasili su ministri, piše dnevnik.hr.

“Mi smo odlučili obnoviti razgovore s ostalima koji su sudjelovali u užem krugu prvog procesa. Donesena je odluka da u ovaj proces idemo s novim konzultantom, a to je Lazard”, kazao je Marić.

“Bit će donesena i odluka je da Zdravko Marić i ja s hrvatske strane taj ugovor i potpišemo”, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

“Što se tiče financijskih učinaka ugovora na proračun, ugovor je determiniran kroz nekoliko faza. Iznosi su ostali isti, i Hrvatsku to može koštati najviše do devet milijuna eura. Želimo tijekom prvog kvartala 2020. izaći pred drugu stranu s našom ponudom.”

Uoči užeg kabineta Vlade ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je kako Vlada nije odustala od otkupa dionica INA-e. Na pitanje ima li Hrvatska novca za otkup, šturo je kazao da će se sredstva tražiti kada za to dođe vrijeme.

Da je Vlada pred potpisivanjem ugovora s novim konzultantom, ekskluzivno je doznala Nova TV. Novi konzultant mogao bi biti englesko-francuska investicijska banka Lazard, no ministar Ćorić, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, to nije želio potvrditi.

Ni ministar financija Zdravko Marić po pitanju INA-e nije bio rječit. “Čut ćete sve. Od početka vodimo transparentan proces, javnost je upoznata s tim”, rekao je ministar, nakon čega su mu reporterke Dnevnika Nove TV uputile kritiku da javnost ne zna detalje procesa.

Naglasio je kako sve što je do sada učinjeno nije imalo efekta na proračun te da novac nije potrošen uzalud. Marić je objasnio zašto se odustalo od konzultanta Morgan Stanleya.

“Postoje neke stvari koje smo definirali u natječajnoj dokumentaciji kada smo radili te razgovore. U konačnici se otkazalo jer oko određenih stvari nije bilo potpunog razumijevanja i nismo došli do potpisivanja ugovora”, objasnio je.

Na pitanje jesu li tražili više nego što je dogovoreno, Marić ističe da su tražili onoliko koliko je navedeno u natječaju. “Nije bilo jedinstveno razumijevanje onoga što smo tražili i što je ponuđeno.”

Na pitanje ima li novca za otkup INA-e, ministar je poručio da ga u blagajni ima onoliko koliko ga ima. “Za strateške stvari treba dodatno razgovarati. O toj temi bilo je puno razgovora, govorimo o velikim iznosima. Ne mogu ja sad tvrditi da mi imamo skrivenih ne znam koliko milijardi kuna za eto tako”, rekao je Marić.

Facebook Komentari