Navodni hrvatski predstavnik Komšić pozvao je veleposlanika RH u BiH, navodno hrvatskog, na hitni razgovor zbog navodne izjave hrvatske Predsjednice RH

Ured člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića pozvao je veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića na hitan sastanak.

Kako se doznaje, piše Fena, tema sastanka bit će navodna izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Jerusalem postu kako je “BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama”.

U međuvremenu, predsjednica je izjavu u potpunosti demantirala.

Podsjetimo, izraelski list Jerusalem Post, objavio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u posjetu Izraelu, rekla da je BiH “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”. “Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

Nisam to rekla, kazala je u srijedu novinarima u Izraelu hrvatska predsjednica.

S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na pressicama prije susrta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU.

Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija”, kazala je Grabar Kitarović.

Upitana da komentira oštre reakcije iz BiH, temeljem napisa Jerusalem Posta, Grabar Kitarović kaže:

“To su komentari na komentare jedne novinarke… ponavljam to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens.

Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni…

Trebali bismo razgovarato o suradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju problema… Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susjednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što prije postali članicom EU”, kazala je predsjednica.

“U međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno reagirati na neprovjerene napise medija. Svaka država najprije bi poslala svog veleposlanika u Hrvatskoj da provjeri navode, pa bi onda reagirala na odgovarajući način”, javlja dodatno Ured predsjednice.

Predsjednica RH opovrgla pisanje Jeruzalem Posta: Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH

Share This Article