Grlić Radman: Ako netko želi mir i stabilnost BiH onda je to sigurno Hrvatska

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je navodne izjave predsjednice o tome da u BiH vlada militantni islam, objavljene u Jerusalem Postu, a koje je predsjednica u potpunosti demantirala.

“Mogu samo reći da je predsjednica demantirala i mi to poštujemo. Inače je i u diplomatskoj praksi uobičajeno da se na neprovjerene informacije baš tako ne reagira. Nego se pošalje veleposlanik da se provjeri o čemu se radi i onda se kreće u neki novi korak”, kazao je Grlić Radman.

Mišljenja je kako su se na ovaj način proizvele neke nepotrebne reakcije. “Perspektiva BiH je ne samo u interesu građanima BiH, nego i nama. Ako netko želi mir i stabilnost BiH onda je to sigurno Hrvatska. Svaki čovjek zapravo inklinira prema sreći i stabilnosti života, a to je sad potrebno i BiH”, smatra, piše N1.

Upitan o potezu Željka Komšića koji je pozvao hrvatskog veleposlanika u BiH na razgovor, Grlić Radman je kazao kako se to zapravo može ako to smatra zemlja domaćin te kako je to uobičajena diplomatska praksa. “Veleposlanici su mostovi, oni su zadnji koji napuštaju zemlju. Siguran sam da će naš veleposlanik kvalitetno objasniti situaciju”, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje jesu li ove reakcije bile nediplomatski potezi, Grlić Radman je rekao kako nije rekao da su to bili nediplomatski potezi već kako je rekao da je to neuobičajeno. “Uobičajeno je u međunarodnim odnosima ne reagirati na neprovjerene izjave”, kazao je ministar.

Komentirao je i odnose Hrvatske i BiH. “Ja neću sada kvalificirati naše odnose u tom smislu, ali treba stišati te tenzije. Godišnji odmori su, ljeto je, ide se na more i tako. Ja ću sada samo ostati na tome da su moji prvi dani uspostavljanje dijaloga sa svima. Tako da bih krenuo pozitivno, pozitivno prema svime. Evo ga, krenimo u misiju dobre volje i mira”, ističe Grlić Radman.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je napise o navodnoj izjavi kada je rekla je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama.

Izraelski list Jerusalem Post, objavio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u posjetu Izraelu, rekla da je BiH “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”. “Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

Jeste li rekli ono što piše Jerusalem Post?, pitali su je novinari iz Hrvatske u srijedu, tijekom boravka u Izraelu.

“Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na pressicama prije susrta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU.

Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija”, kazala je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Facebook Komentari