Konvencije i krivosuđe: Zlostavljao suprugu i sina 16 godina, tukao ju i trudnu – sud ga pustio da se brani sa slobode

Ad

Čak je 16 godina fizički i psihički maltretirao svoju suprugu i maloljetnog sina, a ovih je dana ženi zaprijetio i da će ih poubijati. Slučaj je to zbog kojeg je u riječki zatvor smješten 40-godišnjak koji s obitelji živi na jednom kvarnerskom otoku. Osumnjičen je za tri kaznena djela: nasilje u obitelji, prijetnju i povredu djetetovih prava.

Muškarac se tereti da se tijekom desetljeća i pol u niz navrata nasilnički ponašao prema svojoj supruzi, kao i prema svom sinu, sada u dobi od 16 godina. Dovodio se u alkoholizirano stanje, te bez ikakvog povoda udarao suprugu, čak i u vrijeme kada je bila trudna, nosila sina. Vrijeđao ju je, nazivao pogrdnim riječima, ali ona zbog straha nije prijavljivala policiji čemu je bila izložena.

Psihičko i fizičko zlostavljanje

Dosadašnji rezultati istrage govore da je tijekom godina zlostavljao i svog sina, sada 16-godišnjaka, kažnjavajući ga na načine što nadilaze, recimo, uobičajene roditeljske sankcije prema djeci.

Posebna je priča, po dosadašnjim sumnjama, psihičko zlostavljanje supruge na način da ju je 40-godišnjak i pratio, uhodio kada bi izašla iz kuće. Optuživao ju je za nevjeru, te učestalo provjeravao poruke i kontrolirao pozive na mobitelu, a pod lupu je stavljao i elektronsku poštu koja joj je stizala. Sve je išlo dotle da je provjeravao i njenu Facebook adresu.

Posljednje kulminacije maltretiranja dogodile su se u srpnju. Muškarac je osumnjičen da je 2. srpnja ušao u verbalni sukob sa suprugom koju je tada nazivao uvredljivim atributima, pa ju i uhvatio za vrat. I dan kasnije je verbalno napao ženu, u prisustvu njihovog sina, jer mu nije htjela dati mobitel, kojeg je zacijelo htio pregledati kako bi vidio s kime kontaktira. Nakon toga je uslijedila prijetnja da će ih sve poubijati.

Višegodišnje maltretiranje

Prijava o višegodišnjem fizičkom i psihičkom maltretiranju članova obitelji ipak je na koncu stigla do policije, koja je provela krimininalističko istraživanje, a 40-godišnjak uhićen.

Priveden je zatim na ispitivanje u tužiteljstvo, a onda pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Duška Tišmu koji mu je odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Dosad je neosuđivan, pa nije prihvaćen prijedlog da mu se odredi pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše Novi list.

Facebook Komentari