Bernardić: Stječe se dojam da je korupcija postala poželjna i nešto sasvim normalno u našem društvu

SDP je organizirao okrugli stol naziva ‘Anitkorupcija – prekasno za riječi, tražimo djela’, na kojem je stranka predstavila plan stvaranja Antikorupcijskog saveza, prenosi N1.

“Svjedoci smo da je zemlja zbog ove korumpirane Vlade u rasulu, da je stanje zbog korupcije nepodnošljivo, katastrofalno. I zato je naš plan, postići što širi društveni konsenzus oko nužnosti borbe protiv korupcije, formirati Antikorupcijski savez”, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Dodao je kako zbog korupcije i nepovjerenja u institucije, administrativne neefikasnosti i izostanka reformi ljudi žive loše i napuštaju našu zemlju.

“Loše je to što se stvara dojam da se krivci ne kažnjavaju, pa je to donekle i poticaj drugima da se bave koruptivnim radnjama. Umjesto da DORH postupa, da procesuira one koji čine koruptivne radnje, DORH šuti i ne poduzima ništa. Stječe se dojam da je korupcija postala poželjna i nešto sasvim normalno u našem društvu i protiv toga se moramo zajedno boriti – i zato smo danas ovdje”, istaknuo je Bernardić te dodao kako je korupcija prepreka razvoju naše zemlje i razlog socijalnom, ekonomskom i političkom nazadovanju.

Saborski zastupnik Željko Jovanović istaknuo je kako je ovo poziv na stvaranje antikorupcijskog saveza.

“SDP je jedina prava politička snaga za borbu protiv korupcije, dok je svaki put kad je HDZ na vlasti korupcija rasla, predsjednici se mijenjaju, korupcija ostaje i razara temelje društva, odnosno institucije. Možemo navesti tri korupcijska vala: prvi je bila privatizacija, drugi Fimi media, treći val je Plenkovićeva Vlada”, istaknuo je Jovanović te dodao kako imamo Vladu koja ni po čemu ne predstavlja volju građana, temeljena je na političkoj korupciji.

Profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zdravko Petak istaknuo je da je temelj svih politika borba protiv korupcije i razbijanje klijentelističkih mreža.

“To je preduvjet da se bilo što drugo napravi i to je dugoročan proces. Mi danas imamo zarobljenu državu, koju karakterizira dominacija koruptivnih, klijentelističkih mreža”, zaključio je Petak.

Saborski zastupnik Arsen Bauk govorio je o važnosti institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te izrazio nadu da će i druge institucije biti na braniku negativnih radnji. Dodao je kako kritičnost građana prema korupciji još uvijek nije tolika da se kažnjava na izborima.

‘Svaki dužnosnik treba svjedočiti osobnim primjerom’
Stranka je pozvala sve da “zaborave na ideologije i stranački interes” te podrže SDP u prevenciji i borbi protiv korupcije “jer je stanje alarmantno”.

Naveli su i osnovne ciljeve Antikorupcijskog saveza.

Traže jačanje i zaštitu nezavisnih institucija nadzora, posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ističu potrebu za sustavnim utvrđivanjem porijekla imovine, imovinskih kartica i oduzimanje imovine stečene zloupotrebama.

Potrebno je, smatraju, pooštriti kazne i ubrzati postupke za korupcijske slučajeve, uvesti strožu i neovisnu kontrolu javnih nabava, trošenja javnog novca i imovinskih kartica.

Zahtijevaju uvođenje građanskog odgoja i obrazovanje za društvo i demokraciju od osnovne škole, zajamčenu slobodu medija i novinara te jačanje istraživačkog novinarstva, neprofitna mediji i organizacija civilnog društva.

Proaktivnu objavu javnih podataka smatraju jednim od temelja prevencije korupcije, uključujući i edukaciju građana o pravu na pristup informacijama te proces donošenja odluka kroz sudioničku demokraciju.

Traže učinkovit nadzor financiranje stranaka i kampanja, uključujući i referendumske kampanje, stručnost, a ne podobnost kao temeljni kriterij zapošljavanja u javnim poduzećima i drugim institucijama te transparentno i učinkovito raspolaganje i upravljanje javnom imovinom, uključujući i procese privatizacija. SDP smatra da se proračuni moraju objavljivati na svim razinama kako bi bili transparentniji i razumljiviji.

Kao posljednji segment ističe sprječavanje bijaga krivaca preko granice i zaključuju da “svaki dužnosnik treba svjedočiti osobnim primjerom”.

Facebook Komentari