Bugarski predsjednik na Pantovčaku: Razmjena između dviju država i naroda traje od ranog Srednjeg vijeka

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev.

Službeni posjet Predsjednika Republike Bugarske započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice i tête-à-tête susretom dvoje predsjednika, nakon kojeg je uslijedio bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Bugarske te obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Radeva.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako su Hrvati i Bugari dva prijateljska i bliska naroda te kako razmjena između dviju država i naroda traje od ranog Srednjeg vijeka. Duhovno smo bliski, čemu je temelj zajedništvo starobugarske pismenosti i hrvatske glagoljice, a na toj osnovi izgrađena je čvrsta veza u razvoju bugarske i hrvatske književnosti, kazala je, poručivši kako od tada kontinuirano učvršćujemo veze i bliskost u nacionalno-političkim interesima.

Naglasila je kako Hrvatska i Bugarska dijele slične poglede na važna EU pitanja kao što su kohezija, višegodišnji financijski okvir, migracije i proširenje EU-a. U tom smislu, Predsjednica Republike posebno je istaknula suradnju u okviru FRONTEX-a i korisnu razmjenu o iskustvima vezanim uz korištenje Schengen Facility Fund-a. Razgovaralo se i o hrvatskom predsjedanju EU, pri čemu je predsjednica Grabar-Kitarović kazala kako će jedan od hrvatskih prioriteta biti zapošljavanje mladih.

Dvoje predsjednika razmijenilo je mišljenja i o suradnji unutar Inicijative triju mora, a s obzirom na sve razvijeniju i raznovrsniju bilateralnu gospodarsku suradnju, predviđena je i uspostava izravnih letova Peking-Sofija-Zagreb.

Predsjednik Radev kazao je kako projekti povezani s modernizacijom energetske infrastrukture i sustava upravljanja imaju poseban potencijal za daljnju suradnju Hrvatske i Bugarske te kako su dvije države saveznice u Europskoj uniji i NATO-u koje nemaju otvorenih pitanja, a koje dijele mnoga stajališta kada je riječ o Europskoj uniji te vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama.

U nastavku dana, Predsjednik Republike Bugarske susrest će se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem te s predstavnicima bugarske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Share This Article