Ustavnopravni stručnjak Mato Palić: Postoje oni koji smatraju kako je godišnji odmor zastupnika važniji od temeljnih ustavnih karakteristika

Ad

HDZ ne želi glasovanje o povjerenju ministru Milanu Kujundžiću do jeseni, te tvrdi da se rok od 30 dana za glasovanje o povjerenju ne odnosi na ustavnu stanku, kada Sabor ne zasjeda.

Saborski Odbor za Ustav izglasovao je da se neće održati izvanredno zasjedanje Sabora zbog Milana Kujundžića, tvrdeći da za izvanrednu sjednicu treba zahtjev većine zastupnika.

“Postavlja se pitanje da li se može glasati o povjerenju/nepovjerenju ministru kad prijedlog za to podnese najmanje jedna petina zastupnika u Hrvatskom saboru za vrijeme trajanja ustavne stanke (15.07.-15.09. i 15.12.-15.01.)??
Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan i nalazi se u Ustavu RH – Rasprava i glasanje o povjerenju MORA se provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru. U suprotnom tumačenju proizlazilo bi kako se glasati o povjerenju ministru ne može tri mjeseca u godini, a devet može. Hrvatska je 2000. godine usvojila parlamentarni model vlasti za koji je jedna od ključnih karakteristika odgovornost vlade parlamentu. Nažalost, postoje oni koji smatraju kako je godišnji odmor zastupnika važniji od temeljnih ustavnih karakteristika i objektivnog ustavnog poretka Republike Hrvatske”, napisao je Mato Palić na svom fb-u..

Facebook Komentari