Ramush Haradinaj podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Vlade Kosova, pozvan je u Haag

Ramush Haradinaj podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Vlade Kosova, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Haagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja N1.

Haradinaj je na kraju sjednice Vlade Kosova priopćio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da iznese iskaz pred Specijalnim sudom u Haagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

Precizirao je da nije optužen pred sudom, već da je pozvan na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, ali da se odlučio na ostavku jer bi istovremeno obavljanje funkcije premijera, kako je naveo, moglo nanijeti štetu Kosovu.

“Poslije ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obavještavam”, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini, poslije sjednice Vlade.

On je kazao da je sada odgovornost na predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da počne konzultacije s parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

“Na sljedećim izborima ću se kandidirati i ja i moja stranka, ali nisam mogao voditi zemlju u ovakvoj situaciji jer bi to otežalo položaj Kosova”, naveo je Haradinaj.

U Haag ne ide premijer, nego Ramush Haradinaj, dodao je.

Haradinaj je poručio da će Vlada nastaviti funkcionirati u tehničkom mandatu, da neće biti vakuuma, te da će takse na uvoz robe iz Srbije i BiH ostati na snazi do daljnjeg.

Facebook Komentari