HNS spreman generirati novu krizu zbog Penave, ali neće čekati tjednima kao kod Kuščevića

Ad

Hoće li rekonstruirana Plenkovićeva Vlada dogurati do kraja mandata, odnosno do jeseni 2020., ponajprije će ovisiti o situaciji u HDZ-u, premda Vladu iz HDZ-a neće rušiti, ali bi eventualna nestabilnost u redovima HDZ-a mogla biti okidač da HDZ-ovi partneri, ponajprije HNS napuste Vladu prije isteka mandata, piše Večernji list.

Dva su razloga, prvo, nezadovoljni HDZ-ovi zastupnici neposlušnost mogu demonstrirati neredovitim dolaženjem na sjednice Sabora, a u uvjetima tijesne većine Plenkoviću je svaka ruka važna. Iz mandata Tomislava Karamarka pamti se kako je HDZ čak pet petaka zaredom imao problem s kvorumom zbog nedolaska HDZ-ovih zastupnika, nije nemoguće takvu situaciju zamisliti i sada.
Ako HNS, koji je u misiji spašavanja stranke koja se raskolila kako bi ušla u Vladu s HDZ-om, zbog čega joj je rejting još niži, nanjuši takve opstrukcije, nije nezamislivo da na jesen, nakon što u potpunu primjenu u škole uđe kurikularna reforma, napusti Vladu i pokuša se pripremiti za buduće parlamentarne izbore, piše Večernji list.
Iz HNS-a, piše Večernji, najavljuju novi udar na HDZ nakon što su tražili odlazak Lovre Kuščevića i sugerirali širu rekonstrukciju Vlade. Riječ je o tome da će prozvati Ivana Penavu, HDZ-ova gradonačelnika Vukovara, zbog, kako su rekli, nepoštovanja odluke Ustavnog suda o pravima manjina u Vukovaru.

“Pričekat ćemo da vidimo hoće li Plenković reagirati, ali više nećemo čekati četiri tjedna kao u slučaju Kuščević, ako ne bude, onda će se HNS oglasiti i reći da Penava mora poštovati odluku Ustavnog suda”, rekao je Večernjaku izvor iz vrha HNS-a.

Penava je i Plenkoviću vrlo delikatan slučaj zbog Vukovara pa svako diranje HNS-a u vukovarskog gradonačelnika za Plenkovića može imati ozbiljne posljedice.

Facebook Komentari