Jandroković objasnio zašto su smijenjeni ministri a o Predsjednici RH kaže: Znam kad će službeno objaviti svoju kandidaturu

Ad

Hrvatski sabor u petak bi na izvanrednoj sjednici trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi.

Tomu će tijekom prijepodneva prethoditi sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima će premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove članove svoga kabineta, pa će se na odborima raspravljati o budućim ministrima dok će se na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 17 sati, o njima samo glasati.

Već u 8,30 sati na sastanku će se okupiti klubovi parlamentarne većine kako bi im premijer Plenković predstavio buduće članove svoje Vlade.

“Sutra ćemo imati dovoljno ruku”

Dan uoči sjednice, s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem razgovarala je reporterka RTL-a Damira Gregoret.

Na pitanje hoće li sutra biti dovoljno ruku za izbor novih ministara, Jandroković odgovara:

“Sasvim sigurno. Sutra ćemo imati dovoljno ruku”, rekao je šef Sabora, a na pitanje hoće li se pojaviti i svi HDZ-ovci poručio je da hoće.

Potom je prokomentirao činjenicu da su otišli svi ministri za koje su iz SDP-a tražili da odu. “Je li to uvod u veliku koaliciju”, pitala ga je reporterka RTL-a.

“Ne, to nema veza s velikom koalicijom, to je naša autonomna odluka. Nama je bitno da se vide rezultati rada Vlade. No, količina problema s kojima su se suočili neki ministri zagušila je sve ono što je Vlada dobro radila”, poručio je.

Iz oporbe i dalje drže da mora otići i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Ovo je treća godina na izmaku, normalno je da se oporba pokušava nametnuti”, kaže Jandroković.

Je li Milan Kujundžić slaba točka, pitala ga je Gregoret.

“Mi smo konačne odluke donijeli smatrajući da su te odluke ispravne. Te odluke nisu lake. No, smatrali smo da su nužne. Mi smo povukli poteze koji su bili korisni za Vladu”, poručio je predsjednik Sabora.

Sinoć je bilo burno iza zatvorenih vrata u HDZ-u, pojavila se i informacija da je Gabrijela Žalac Jandrokoviću zamjerila stihove Vojka V.

“Ne bi to komentirao. Nikome nije lako. Svatko od nas se može zamisliti u toj situaciji. No, to ne treba shvaćati tragično. Ja sam glavni tajnik stranke, moja je zadaća brinuti o interesima HDZ-a, nažalost, nekad moram sudjelovati u odlukama”, kazao je Jandroković za RTL.

“Dogodilo se zasićenje”

“Kako to da je Tomislav Tolušić otišao”, bilo je sljedeće pitanje Damire Gregoret.

‘Možda je Plenković ovu priču završio, ali prava bitka i borba za HDZ tek počinje’

“Dogodilo se zasićenje. Za neke se ministre jedan dio javnosti i medija uhvatio. No, nisu oni krivi, to je bila naša autonomna odluka. Žao mi je svakoga tko je morao otići. Nadam se da će naći prostora za politički rad”, kazao je a potom komentirao činjenicu da je Tolušić i dalje potpredsjednik HDZ-a.

“Nadam se da će nastaviti svoj politički rad. Ne završava život prestankom dužnosti ministra”, kazao je.

Boje li se u vrhu stranke kako će reagirati smijenjeni ministri u Saboru?

“HDZ je ključna stranka, vjerujem da će odgovornost biti prvo načelo kojim će se voditi i da neće ugrožavati vladajuću većinu”, jasno će.

Na pitanje je li pozicija Andreja Plenkovića u HDZ-u sigurna, šef Sabora jasno kaže:

“Uvjeren sam da je ovo dobar izbor”

“Vjerujem da će pobijediti ako će se kandidirati za predsjednika. Ja? Nemam tih ambicija”, poručio je i potom prokomentirao nove ministre:

“Uvjeren sam da je ovo dobar izbor. Iako su mladi, ako vidite njihove CV-e, možete vidjeti da su to uspješni ljudi. Mi dajemo prilike mladim ljudima. Ne možete provjeriti ni najbliže članove svoje obitelji. Vjerujemo im kad kažu da iza sebe nemaju negativne priče”, tvrdi.

Na pitanje o predsjedničkim izborima, Jandroković kaže:

“Uvjeren sam da će Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti na izborima. Svaka čast svakome od kandidata, ali sam uvjeren da je naša kandidatkinja najbolja. Znam kad će službeno objaviti svoju kandidaturu. Ona će vam reći kada je to”, kazao je na kraju razgovora za RTL Kolinda Grabar-Kitarović.

Facebook Komentari