SP Vaterpolo: Novi trijumf Barakuda

Hrvatski spektakl u Gwangjuu se nastavlja! Druga utakmica i druga ‘desetka’. Nakon Australije, sada su i SAD elegantno ostavljene na 10 golova razlike. Još bitnije, ovom pobjedom Tuckov su Barakude ostvarile prvi, minimalni cilj na ovom Svjetskom prvenstvu koji čak i nismo dosad posebno naglašavali. Pobjedom nad Amerikancima, Hrvatska je osigurala prvo mjesto u skupini, izravno se time plasirala u četvrtfinale, a dečki su sami sebi priskrbili tri dana bez utakmice. Jasno, nakon što odigraju još u petak, 19. srpnja protiv Kazahstanaca.

Utakmica protiv Amerikanaca gotovo je bila kopija onog što su naši igrači prikazali dva dana ranije protiv momčadi sličnih karakteristika. Odlično plivanje, iznimno ozbiljna, čvrsta obrana s vrlo malo primljenih pogodaka. Iznova lucidnost u napadu s podosta raznovrsnih rješenja uslijed kojih svaki suparnik ima teških problema jer ne zna odakle mu prijeti veća opasnost. Što tek reći o obrani u kojoj smo od 10 situaciji u kojima smo brojčano bili inferiorni, pokleknuli u tek dva slučaja! To je na pragu savršenstva, nepogrešivosti. Kao i činjenica da je s 2 metra primljen samo jedan gol, ali u završnoj fazi utakmice. Kada nakon dva kola imate dvije ovako uvjerljive pobjede od po 10 golova prednosti svaka, netko će slabije upućeni možda zaključiti kako su to bili slabiji suparnici. Pogrešno!
Bez potrebe za preuveličavanjem hrvatskih jer za to nema ni potrebe, oba dosadašnja suparnika, posebno Australija, ali i SAD su vrlo dobre momčadi. Sastavi s kojima će sve druge europske momčadi, susretnu li se s njima imati probleme. Razlog ovako laganim, impresivnim pobjedama leži samo i isključivo u igri. Hrvatskoj igri.

Rezultatski je i ovaj susret bio vrlo brzo praktički zaključen. U posljednju minutu prve četvrtine se ušlo s vodstvo 4:0. Prvo Vrlić s 2 metra na dodavanje Bušlje, u 3. minuti već prva kontra Jokovića koju američki vratar brani, pa Bušlje s lijevog vanjskog povisuje na 2:0, zatim Vukičević pogađa iz peterca (iznudio ga je Garcia kojeg je zaustavio Cupido), te Joković s igračem više za 4:0!
Početak druge četvrtine je začinio tzv. šraubom Vrlić, s 2 metra, a da prvi američki branič i njihov kapetan Jesse Smith okom nije trepnuo, nije mogao nikako zaobići našu Hrid s Kantride. Bilo je to već 5:1. Lagano su se već u tom trenutku mogla uknjižiti nova dva boda. Definitivno pak kada je Hrvoje Benić u zadnjoj sekundi prvog poluvremena s 10-ak metara ‘probio’ američkog vratara za 9:4. Naša obrana granitna na čelu s Markom Bijačem, izludjela je pak američke reprezentativce koji su bili ograničeni samo na vanjski šut. Kako je to izgledalo navest ćemo samo neke brojke uspješnosti njihovog šuta – Daube 1-8, Cupido 0-5, Bowen 1-4.
U trećoj je četvrtini uslijedila konačna egzekucija koju je lijepo otvorio Joković golom za 10:4, pa potom i Bušlje nakon kontre i asista Garcije, za 11:4. U niski odličnih, usudili bi kao najboljeg izdvojiti kapetana. Kakvu je utakmicu Andro Bušlje odigrao. Dva gola iz tri šuta, ali i 3 asista, 2 bloka, 2 osvojene lopte. Genijalna je bila situacija iz zadnje četvrtine u kojoj je lijevom rukom držao američkog centra, a desnom blokirao šut. Da vam pamet stane! Posljednje minute utakmice bilježimo tri uzastopna pogotka naših (Benić, Šetka iz prijenosa i Lončar s 2 metra, okružen dvojicom igrača) za konačnih 17:7.
Kapica dolje Barakude! Uživanje za gledati. Čestitke stožeru i igračima. Sljedeću utakmicu naši reprezentativci igraju u petak, 19. srpnja protiv Kazahstana s početkom u 13.30 sati po hrvatskom vremenu, jasno uz prijenos na HTV 2.
IZNAD SVIH HRVATSKA!!!, piše HVS.

SAD 7- HRVATSKA 7:17 (1:4, 3:5, 2:4, 1:4)
GWANGJU – Plivalište Sveučilišta Nambu. Gledatelja 400 Suci: Zwart (Nizozemska) i Flahive (Australija). Opunomoćenici: Pinker (Velika Britanija) i Molnar (Mađarska)

SAD: Wolf (8 obrana, Hooper 1, Vavic, Obert 1, Hallock 1, Cupido, Daube 1, Farmer, Bowen 1, Ramirez 2, Smith, Irwing, Holland (3 obrane). IZBORNIK: Dejan Udovičić.

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 3, Benić 2, Vukičević 3 (1), Bušlje 2, Miloš, Vrlić 3, Šetka 1, Garcia 1, Marcelić (5 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: SAD -, Hrvatska 1-2
OSOBNE POGREŠKE: SAD 13, Hrvatska 10.
TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (23)
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: SAD 2-10 (20%), Hrvatska 5-9 (55%)

Facebook Komentari