Kolakušić iz Bruxellesa: Plenković se ionako smatra “njihovim dečkom”; Evo kad će objaviti kandidaturu za Predsjednika RH, plan i program

Urednica vanjske politike N1 televizije Ivana Dragičević u Strasbourgu je razgovarala s hrvatskim europarlamentarcem Mislavom Kolakušićem. Govorio je o svom budućem djelovanju unutar Europskog parlamenta, kao i kada planira objaviti kandidaturu za predsjednika Republike.

Kolakušić je na samom početku komentirao raspodjelu predsjedničkih i potpredsjedničkih funkcija unutar odbora Europskog parlamenta. “Danas imamo situaciju da smo dijelili 130 predsjedničkih mjesta. Od toga je Njemačkoj pripalo trideset, a Hrvatskoj nula. Europa koja se zalaže za jednakost manjina trebala bi nas smatrati manjinom i zaštititi nas”, kazao je Kolakušić.

Kazao je kako je jedino predsjedničko mjesto unutar odbora Europskog parlamenta imao sadašnji premijer Andrej Plenković, no, kako je rekao, on se ionako smatra “njihovim dečkom”.

Smatra kako se vidi jedna velika sprega i zajedničko djelovanje Njemačke i Francuske. “Oni među sobom razdjeljuju sve bitne funkcije. Mi ne dobivamo ništa, a to je nažalost ponižavajuće”, rekao je Kolakušić.

Kolakušić je u Europskom parlamentu izabran u dva odbora – Odbor za pravna pitanja i Odbor za proračun. Na pitanje kako je došlo do tog odabira, rekao je: “Kada se biraju odbori, to se događa negdje drugdje. Mi ne znamo gdje se to događa. Gotovi prijedlozi dolaze na stol i onda se o njima glasa”, pojasnio je.

“Ja moram priznati da još nisam donio konkretne zaključke jer sam po prvi puta u parlamentu. Veći dio materijala nam uopće nije stigao. Ja se nadam da će ubudće materijali doći ranije kako bismo sve stigli proučiti”, dodaje Kolakušić.

Upitan hoće li objaviti kandidaturu za predsjednika Republike, Kolakušić je odgovorio potvrdno. “Svoju kandidaturu za predsjednika ću objaviti početkom listopada i tada će građani dobiti potpuni plan i program”, rekao je Kolakušić.

Pojasnio je i svoju raniju izjavu nakon izbora u kojoj je rekao kako će istovremeno biti i premijer i predsjednik Sabora i ministar unutarnjih poslova. “To nije lepeza 50 funkcija nego je to normalno. U normalnim državama je to normalno. Tko je premijer? To je osoba koja bira ministre. Ja ovako samo skraćujem put, da ne moram nekom potrčku govoriti što da napravi, nego da to sam obavljam”, rekao je zaključno.

Share This Article