Eksplozija emocija: Iza zatvorenih vrata HDZ-a Đakić napravio pravu dramu, bacao se po hodnicima; Žalac se osjeća kao silovana žena ostavljena na ulici

Dramatično je bilo u HDZ-u, Gabrijela Žalac najteže je podnijela svoju smjenu s mjesta ministrice, a Josip Đakić kiptio je od bijesa i crven kao rak “bacao se” po hodnicima stranke zbog smjene ministra te potpredsjednika Vlade i HDZ-a Tomislava Tolušića, jedinog političkog kapitalca među troje smijenjenih ministara.

Smijenjena je i ministrica Nada Murganić, ali ona je, doznaje Večernji, najkorektnije prihvatila svoju smjenu poručivši da ostaje na raspolaganju i stranci i premijeru. Dramatizirao nije ni Tolušić, neki su imali dojam da je bio pomalo ispuhan, ali nije pokazivao ni frustracije ni ogorčenje.

Dok je premijer i šef HDZ-a Plenković užem Predsjedništvu priopćavao koji ministri odlaze iz Vlade, informacije su odmah curile članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koji su u HDZ-u čekali sjednicu, ali i novinarima.

Đakić je poludio kada je čuo da je na odstrelu i Tolušić. Bacao se, vikao da neće podržati Vesnu Bedeković za ministricu, također Virovitičanku, psovao. Brkić ga je morao smirivati, a onda su ga na razgovor primili Plenković i Jandroković. Od njih se vratio sav crven i zajapuren – prepričao je Večernjem izvor iz Predsjedništva.

I Gabrijela Žalac na Predsjedništvu se potrudila pokazati svu frustraciju zbog smjene.

– Rekla je da se osjeća kao silovana žena ostavljena na ulici. Tvrdila je da je imala odlične rezultate u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a da su joj priljepili lažne afere – rekao je Večernjem sugovornik iz HDZ-a.

Plenković joj je, doznaje Večernji, na to odvratio da se ne treba tako osjećati jer je u političkoj utakmici nekad potrebno napraviti korak unazad kako bi se išlo naprijed dva.

Josipa Đakića, koji je zastupnik u Saboru, iz Večernjeg su nazvali i upitali hoće li u petak u Saboru podržati izbor novih ministara.

– A glasat ću za Bedeković kada će glasati i Tolušić, i ona je naša. Ali nije adekvatna zamjena za Tolušića, koji nije trebao biti smijenjen, niti je adekvatna zamjena za naše rezultate i naš trud u Virovitičko-podravskoj županiji. Plenković zasad može računati na moju podršku u Saboru, a poslije ćemo odlučiti ovisno kako će se razvijati situacija. Sada smo žalosni i nezadovoljni – rekao je Večernjem Đakić.

Na užem Predsjedništvu, kada je Plenković obznanio smijenjene ministre, ministar i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković rekao je da nema ništa protiv prijedloga premijera za rekonstrukciju Vlade, ali da nije za to da se smijeni Tolušića.

Imao je emotivan govor, rekao je da su on i Tolušić djeca HDZ-a te da ne može prihvatiti njegovu smjenu – doznaje Večernji u HDZ-u.

Drugih prigovora navodno ni na užem ni na širem Predsjedništvu, uzevši u obzir Đakića, navodno nije bilo. Novi potpredsjednici Vlade, nakon smjene Tolušića i odlaska Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić. U dijelu HDZ-a nisu zadovoljni tim rješenjem jer kažu da Marić nije član stranke, a da Božinović nije najomiljenija osoba u stranci.

Facebook Komentari