VIDEO Sinčićevo žestoko obraćanje Ursuli von der Leyen: Nemate legitimitet, moj glas nećete imati

Njemica Ursula von der Leyen u utorak bi mogla postati prva žena na čelu Europske komisije, ako uspije dobiti većinsku podršku zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu. Rasprava u EP-u još uvijek traje, a za riječ su se javili i hrvatski zastupnici.

“Hoće li EU u kojoj vladaju ovakvi odnosi preživjeti krizu? Vi predstavljate ekonomsku hegemoniju centra, sve loše u EU”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić u obraćanju.

“Italija je dobila sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula… Kada će Malta, Slovačka, Hrvatska dobiti svoj pošten dio? Dolazite ovdje pred nas, a nemate legitimitet. Kojim ste se vi to biračima predstavljali da imate legitimitet? Dogovor u Bruxellesu je nedemokratski, a nas dovodite pred gotov čin. Stare članice su se dogovorile i rasporedile uloge u EU. Kažete da ste u svoj dom primili dječaka iz Sirije, a drugom rukom baratate s NATOM. Moj glas nećete imati”, bio je oštar Sinčić.

I Ruža Tomašić je bila jednako stroga.

“Predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti. U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu. Ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je sada toliko i razjedinjena”, rekla je Tomašić, prenosi N1.

Facebook Komentari