Govor Von der Leyen uz pljesak i zvižduke

Foto: U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr
Ad

Njemica Ursula von der Leyen mogla bi postati prva žena na čelu Europske komisije ako uspije dobiti većinsku potporu zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu, piše HRT.

U svom govoru o temi proširenja schengenske zone Ursula von der Leyen kazala je “da se prvo treba vratiti funkcionirajućem Schengenu (tj. ukinuti privremene granične kontrole uvedene zbog migrantske krize), a onda još poboljšati Schengen, pa tek to utire put potencijalnom daljnjem proširenju.”

Govor usredotočen na klimatske promjene

– Moramo ponovno naći naše jedinstvo. Ako budemo složni iznutra nitko izvana neće nas moći razdvojiti, poručila je Von der Leyen u govoru.

Kao središnji problem s kojime se suočavaju Europa u svijet istaknula je klimatske promjene.

– Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav to je najveća odgovornost naših vremena, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

Von Der Leyen se u govoru založila za osnivanje europske banke za klimu, pravo zakonodavne inicijative parlamenta te je kazala kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.

Radit će na poboljšanju sustava spitzenkandidata

Govorila je i o jačanju ovlasti Europskog parlamenta, pa je tako kazala kako podržava pravo zakonodavne inicijative Europskog parlamenta te da će raditi na poboljšanju sustava spitzenkandidata.

– Mislim da bi trebali imati jači glas u svijetu. Trebamo djelovati brže, zato moramo imati hrabrost da donosimo odluke u vanjskim poslovima kvalificiranom većinom, kazala je.

Poručila je da je spremna dodatno produžiti datum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije, nakon čega su uslijedili zvižduci zastupnika Farageove stranke Brexit.

Njemačka demokršćanka je kazala kako će osigurati potpunu rodnu ravnopravnost u Europskoj komisiji te će tražiti od zemalja članica da predlože nove povjerenike ako ne bude postojala rodna ravnopravnost.

– Oni koji rade puno radno vrijeme moraju imati zajamčeni minimalni dohodak kojime se može platiti pristojan život”, rekla je kandidatkinja za čelnicu Komisije te najavila da će raditi na stvaranju okvira kao bi se to postiglo “poštujući različita tržišta rada”.

Von der Leyen je kompromisno rješenje

Ursulu von der Leyen, aktualnu njemačku ministricu obrane, za predsjednicu Komisije predložilo je Europsko vijeće kao kompromisno rješenje nakon što nijedan od ‘spitzenkandidata’ nije mogao dobiti prolaz.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod europskih zastupnika i stoga je predložena kandidatkinja održala niz sastanaka s političkim skupinama kako bi osigurala potrebnu većinu.

Za izbor je potrebna apsolutna većina svih zastupnika, njih 374, ali politički gledano sve ispod 400 glasova predstavlja vrlo tanku većinu i bilo bi velik uteg na samom početku mandata nove Komisije.

Rezultati oko 19 sati

Izbor Von der Leyen dio je šireg paketa koji još uključuje i predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ako u Europskom parlamentu ne prođe njezin izbor, u pitanje se dovodi cijeli paket, što bi bio prilično težak udarac za EU.

Glasovanje je tajno, nema elektroničkog glasovanja, nego se glasuje na glasačkim listićima. Rezultat bi se trebao znati oko 19 sati, piše HRT.

Facebook Komentari