Širi se istraga: Jesu li propust napravili i liječnici vozača koji je skrivio stravičnu nesreću kod Svete Helene

Za neshvatljiv potez vozača koji je prošli tjedan kod naplatnih kućica punom brzinom udario u auto ispred sebe policija je utvrdila da je bio pod utjecajem droge i lijekova. Pitanje je zašto mu nije oduzeta vozačka dozvola? Kako doznajemo, policija provjerava i te detalje.

Iza sumanute vožnje ostalo je krš i lom nekoliko automobila, ali i troje teško ozlijeđenh mađarskih turista. Krivac je danas s lisicama na rukama kod tužitelja. Poslije ispitivanja odveden je u istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Terete ga za izazivanje prometne nesreće, prijeti mu do 8 godina zatvora. Teško je ozlijeđeno dvoje odraslih i dijete.

Slobodan Mihaljević iz KBC Zagreb kaže da su vijesti o stanju ozlijeđenih dobre. “Gospodin je dobro svjestan je kontaktibilan. Prema mojim spoznajama dijete je na kirurgiji bilo je teško ozlijeđeno lomom natkoljenice. To je sintezom riješeno. Dobro je, u oporavku”, rekao je Mihaljević.

Policija tvrdi da je vozač bio pod utjecajem i droge i lijekova. Provjerava se i ima li propusta u sustavu.

“Zagrebačka policija, doznaje dnevnik.hr, nastavlja s kriminalističkim istraživanjem. Putem Policijske uprave Međimuruje provjerit će je li obiteljski liječnik osumnjičenog znao da je došlo do promjene njegova stanja zbog kojeg nije smio voziti.

Psihijatrijska bolnica na Rabu ne potvrđuje da se vozač kod njih liječio od ovisnosti. No, objašnjavaju proceduru – postupak za oduzimanje vozačke dozvole kreće od obiteljskog liječnika. Sigurno je bilo propusta – tvrdi psihijatar Ante Bagarić, dodajući da je vrlo malo vjerojatno da je ta osoba prvi put uzela alkohol i drogu.

Ako se liječio, kaže, onda je morala biti procjenjivana i njegova sposobnost za vožnju, a obiteljski liječnik o tome obavještava medicinu rada. “Osobe koje imaju značajne psihičke smetnje mi trebamo njih educirati, moramo educirati liječnika opće prakse da se radi ta procjena vozačke sposobnosti”, kaže Bagarić.

Na propuste u sustavu upozorava i stručnjak za promet Goran Husinec. “Sustav mora, uz kontrolu alkohola, kontrolirati i prisutnost droga i svakom čovjeku kojem se zna da je narkoman, da je imao problema s drogama, mora se oduzeti vozačka dozvola”, maže Husinec.

Policija je kod 127 vozača koji su napravili prekršaj, u protekloj godini, utvrdila prisutnost droga ili lijekova.

Facebook Komentari