Hrvatske prometnice u mjesec dana odnijele 37 života: A da počnemo raditi ceste koje opraštaju greške….

Ponovno tragedija na hrvatskim cestama. U teškoj prometnoj nesreći kod Čakovca sinoć je smrtno stradao 24-godišnji mladić. Samo u posljednjih mjesec dana život na hrvatskim cestama izgubilo je 37 ljudi.

Nešto iza ponoći kod Čakovca kombi je sletio s ceste, u njemu je poginuo mladić. Uz njega je bilo još dvoje putnika.

Radovan Gačal iz PU Međimurske naveo je mogući razlog nesreće. “Najvjerojatnije tu se radilo o nekakvoj neprilagođenoj brzini, kombi je sletio s ceste, udario u drvo i došlo je do prevrtanja. Okolnosti same nesreće bile su takve da ne možemo točno reći tko je upravljao vozilom“, rekao je Gačal.

Uz poginulog u kombiju su bile još dvije osobe. Muškarac koji ima 27 godina teže je ozlijeđen, ali je stabilno, uz njega je bio dječak od 12 godine koji je lakše ozlijeđen. Nalaze se u čakovečkoj bolnici.

Neslužbeno smo saznali da je vozač imao je alkohola u krvi. Čakovečka policija sve detalje treba utvrditi.

Imali su i posla zbog nesreće koja se dogodila prije dva dana. Vozač koji je naletio na automobil kod naplatnih kućica Sveta Helena je uhićen i predan zagrebačkoj policiji. Majka, otac i sin izvan su životne opasnosti i stanje im se poboljšava.

Doktorica Tina Tomić Mahečić iz KBC Zagreb rekla je kako je obitelj imala sreće. “Teško je reći da su potpuno osvjestili što se dogodilo i koliku su sreću imali, on još uvijek kako je imao potres mozga ponavlja česta pitanja, a dijete je puno bolje i veselije“, kaže Tomić Mahečić.

No loše vijesti dolaze iz Slavonskog Broda. Nesreća kod Novske u kojoj su poginule dvije tinejdžerice, odnjela je i treću žrtvu. Preminula je pješakinja, 28 godina, na koju je naletio kamion i koja se do danas borila za život.

To je 37. život koji je izgubljen na hrvatskim cestama u posljednjih mjesec dana. Tri života ugašena su jučer. Iz MUP-a kažu manje je žrtava nego lani, pa najavljivane oštre kazne koje dolaze novim zakonom djeluju.

Stručnjaci kažu da je to kratkoročan efekt, moguće riješenje ponudio je prometni stručnjak Marko Šoštarić. “Ono što možemo učiniti je inženjerstvo u prometnim strukturama odnosno u području cesta. Dakle napraviti ceste da opraštaju pogreške“, objasnio je Šoštarić.

Možda će tada i crne brojke biti manje, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari