Francuska proslavila Dan pada Bastille

U Francuskoj je obilježen dan pada Bastille. Osvajanje te kraljevske utvrde i zatvora 1789. označilo je kraj apsolutističke monarhije i simbolični početak Francuske revolucije. Ovogodišnji prigodni vojni mimohod bio je u znaku europske vojne suradnje za koju se zalaže francuski predsjednik Macron.

Nakon što se provozao Elizejskim poljanama u vojnom vozilu u pratnji 28 motociklista i 147 pripadnika konjice, Emmanuel Macron je s europskim čelnicima, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea i portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Sousu, gledao mimohod koji je počeo pokazivanjem tehničkih inovacija.

Vojnici iz deset zemalja koje sudjeluju u Europskoj incijativi za intervenciju, prvi su prošli Elizejskim poljanama.

Ta inicijativa, nešto poput snaga za brzo djelovanje, osnovana je prošle godine na francuski prijedlog i uključuje Njemačku, Belgiju, Britaniju, Dansku, Estoniju, Finsku, Nizozemsku, Španjolsku i Portugal.
Uslijedila je demonstracija snage i opremljenosti francuske vojske. Pred očima promatrača prošlo je dvjestotinjak vozila i čak 4300 vojnika, među kojima i oko 500 pripadnika zajedničke francusko-njemačke brigade.

– Jedan od prioriteta moga mandata je pokušati voditi europske nacije da djeluju zajednički u obrambenim sposobnostima. To nije odricanje nacionalnog suvereniteta niti Sjevernoatlanskog saveza, čiju smo 70. obljetnicu proslavili ove godine, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Francuskom predsjedniku na proslavi se pridružilo više europskih čelnika, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Poziv kojeg je francuski predsjednik uputio europskim partnerima za sudjelovanje u vojnoj paradi povodom nacionalnog praznika vidim kao veliku gestu u smjeru europske obrambene politike. Naravno, posebno cijenimo sudjelovanje njemačkih vojnika. Vjerujem da je ovo znak pojačane europske suradnje, naglasila je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Uz stotinjak zrakoplova i helikoptera atrakcija na nebu iznad Pariza bio je i leteći vojnik na “Flyboardu”, koji bi trebao postati standardna oprema francuskih specijalnih postrojbi, piše HRT.

Facebook Komentari