Karamarko: Proglasili su me veleizdajnikom, mađaronom i rusofilom. Danas je razvidno da sam bio u pravu…

Ustavni sud uvažio je ustavnu tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za sukob interesa koja je tog političara potaknula da se u lipnju 2016. povuče s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, a zatim s dužnosti predsjednika HDZ-a. Sud je ukinuo presudu Upravnog suda u Zagrebu i Visokog upravnog suda i vratio je tim sudovima na ponovno odlučivanje.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je rekao da upravni sudovi nisu odgovorili na njegove prigovore o zaključku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju ‘savjetnica’ zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti, čime su mu povrijedili ustavna prava. Kazao je da je laičkim riječima Karamarkov slučaj vraćen na ponovno odlučivanje jer Karamarko i njegovi odvjetnici od upravnih sudova nisu dobili odgovore na postavljena pitanja, prenosi Jutarnji.

O toj se odluci u subotu na svom profilu na Facebooku očitovao i Tomislav Karamarko čiju objavu prenosimo u cijelosti:

‘Dragi prijatelji,

iz života i djela istinskog hrvatskog velikana, blaženog Alojzija Stepinca, možemo i trebali bismo svi puno učiti i naučiti, osobito prihvaćajući temeljna univerzalna načela koja se zrcale u rečenici zapisanoj na njegovom posljednjem počivalištu. ‘Ljubiti pravdu, a mrziti nepravdu – to je moje načelo!’

Tim uzorom i načelom pokušao sam se voditi kao inspiracijom kada sam otpočeo pravnu bitku kako bih dokazao da nikada nisam bio u sukobu interesa i da nisam veleizdajnik hrvatskih nacionalnih interesa kako su me optuživali moji politički protivnici uz masovnu pomoć mainstream medija. U mislima su mi bili i svi oni kojima je u životu nanesena teška nepravda.

Vjerujem kako ne moram podsjećati hrvatsku javnost da sam radi mira, radi stabilnosti Hrvatske i radi pobjedničkog duha i stabilnosti Tuđmanovog HDZ-a racionalno odustao od najčasnije i najvažnije političke funkcije mjesta predsjednika Hrvatske vlade, a sve zato da se nakon ucjenjivačkih koalicijskih pregovora s Mostom uspješno formira stabilna saborska većina? Jedini sam među hrvatskim političarima koji je odustao od pozicije o kojoj bez sumnje sanja svaki ambiciozni političar u Hrvatskoj učinivši korak nazad radi općeg dobra.

Vjerujem kako ne moram podsjećati hrvatsku javnost da ni nakon te teške osobne odluke nije prestao monstruozni progon na osobnoj i obiteljskoj razini samo zato što će vam u Hrvatskoj oprostiti sve osim pobjeda i uspjeha. Moji neprijatelji, neprijatelji mojih glasača i simpatizera, na čijim sam krilima uporno pobjeđivao u svim političkim utakmicama, uključujući i osvajanje Pantovčaka na čelu HDZ-a i Domoljubne koalicije, u svojoj zlobi i nemoći, kada nisu mogli ništa drugo, izmislili su mi nepostojeći sukob interesa.

Vjerujem kako ne moram podsjećati hrvatsku javnost da sam na jednom sastanku, u razgovoru s koalicijskim partnerom Mostom, vrlo jasno upozorio, na temelju svojih saznanja, da bi možda bilo korisno razmisliti o prekidu arbitražnog spora s Mađarskom, ući s Mađarskom stranom u prijateljske bilateralne razgovore kako bismo taj spor riješili mirnim putem, bez rizika od silnih gubitaka za državni proračun i bez gubitaka za neposredne porezne obveznike Republike Hrvatske. Zbog te neformalne izjave, ali jasne sugestije, proglasili su me veleizdajnikom i čovjekom koji je u sukobu interesa, proglasili su me mađaronom i rusofilom, ne pitajući se jesam li možda s pravom bio oprezan i sumnjičav nasuprot onima koji su tvrdili da ćemo arbitražne sporove sigurno dobiti.

Facebook Komentari