VIDEO Udbaški ubojica vraća se kući, MUP objavio snimku odvođenja udbaša u zatvor

Nakon pet i pol godina u njemačkom zatvoru, u Hrvatsku danas je došao nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ Josip Perković (74).

Perković je u Njemačkoj pravomoćno osuđenog zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo za DNEVNIK.hr potvrdio je da Perković stiže redovnim letom iz Münchena.

“Tamo će ga odmah dočekati policajci koji će ga dalje odvesti u Remetinec”, rekao je Nobilo. Perković je stigao u Hrvatsku u popodnevnim satima.

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja.

U Remetincu će Perković nekoliko tjedana biti na Odjelu za dijagnostiku gdje bi se trebala napraviti procjena na temelju koje će se odlučiti u kojem zatvoru će izdržavati kaznu.

Perković je, s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Ante Nobilo tvrdi da će za svog klijenta prvo dogovoriti zdravstvene preglede.

“Tamo nije imao adekvatnu zdravstvenu skrb. Njihov stav je bio da ne treba trošiti na njega jer će ga ionako izručiti Hrvatskoj. Koliko su se loše odnosili prema njemu govori podatak da su mu izvadili prednji zub. Nisu mu ga liječili. Osim toga, on je čovjek u godinama, a i pati pd nekih kriničnih bolesti”, rekao je Nobilo.

Facebook Komentari