Nobilo: Perković bi za godinu-dvije trebao izaći na slobodu

Odvjetnik Josipa Perkovića, Ante Nobilo, komentirao je u N1 studiju uživo izručenje svog klijenta Hrvatskoj. Perković bi, podsjetimo, tijekom dana u četvrtak, trebao stići u Remetinec odakle dolazi iz njemačkog zatvora.

Na pitanje je li Perković u Hrvatsku već stigao, jer su se pojavile informacije da jest, Nobilo kaže: “Ja to ne znam.”

“Vidim na portalima da je stigao, ali po mojim podacima, on bi trebao stići za nekoliko sati. Je li došlo do promjena leta, ja to ne znam. Vjerojatno će me netko nazvati kad on već bude u Remetincu i da izjavu. U svakom slučaju, najkasnije sutra ujutro ću ga posjetiti”, rekao je Nobilo.

Što se tiče daljnje procedure u slučaju Perković, Nobilo predviđa da će njegov klijent najprije četiri tjedna provesti u dijagnostičkom centru u kojemu će se utvrditi u kojoj kaznionici će služiti kaznu.

“Tražit ću detaljan medicinski pregled. On nije imao medicinsku zaštitu kakvu je trebao i bojim se da je došlo do oštećenja njegovog zdravlja. U Njemačkoj su mu otvoreno rekli da oni neće trošiti svoja sredstva jer on će služiti kaznu u Hrvatskoj. Kao primjer, izvadili su čovjeku prednji zub, jedinicu. U 21. stoljeću umjesto popravka, izvadili su čovjeku zub…”, govori Nobilo.

Josip Perković pred njemačkim je sudom osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je trenutno ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.

Ipak, Nobilo je optimističan.

“Računam da bi unutar sljedećih godinu, dvije trebao izaći na slobodu. Išli smo s tužbom na Europski sud za ljudska prava jer on nije imao pravo na pošteno suđenje i nepristrani sud. Sudac Dauster je sudio suizvršiocu u prethodnom postupku i stekao preduvjerenje o Perkovićevoj krivici. On se sam morao izuzeti iz postupka, a nije to učinio. Očekujemo da će ta presuda biti ukinuta na Sudu za ljudska prava. Ako pada osnovna presuda, onda padaju i ostale presude, i on mora izaći iz zatvora”, objašnjava. U tom slučaju, uslijedit će novi postupak, a i novo suđenje bi bilo u Njemačkoj.

“U svakom slučaju moramo ‘eliminirati’ pristranog suca”, kaže Nobilo dodajući da u cijeloj karijeri nije vidio suđenje na kojem nije imao apslutno nikakve šanse te da sve njegove analize pokazuju da je iza suđenja stajao BND koji je htio raščistiti stare račune s Perkovićem.

Udbaški ubojica vraća se kući

Facebook Komentari