Nevjerojatan propust policije: Ubijena socijalna radnica pet dana prije masakra pismeno je obavijestila đakovačku policiju da se Drežnjak raspituje za nabavku pištolja

Ubijena socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Đakovo, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, pet dana prije masakra pismeno je obavijestila đakovačku policiju da se Andrija Drežnjak, korisnik kojem je imenovana skrbnicom, a koja je sada osumnjičena za ubojstvo, raspituje kako nabaviti pištolj.

Njegova skrbnica Blaženka Poplašen, kažu sugovornici Jutarnjeg, nije se bojala za sebe – dugo godina uspijevala je održavati odnos s Andrijom – ali je smatrala da bi moglo biti jako opasno ako se Andrija, kao osoba potpuno lišena poslovne sposobnosti i sklona ispadima, domogne oružja. Policija to mora istražiti jer bi mogao ozlijediti nekoga vani, smatrala je. Također je obavijestila i njegova psihijatra o tome da je Andrija u posljednje vrijeme promijenio ponašanje te ga zamolila da pripazi na to uzima li Andrija redovito terapiju.

Borba za život

Unatoč tome Blaženka Poplašen danas je mrtva, a njezin kolega, 35-godišnji pravnik, bori se za život.

Je li policija postupala po prijavi Centra te je li učinila sve što je mogla da se spriječi tragedija utvrdit će unutarnja kontrola, koju je u đakovačku policijsku postaju uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Glavni ravnatelj odlučio se na to temeljem saznanja da je PP Đakovo dobio informacije od Centra za socijalnu skrb kako je došlo do promjene ponašanja počinitelja i njegova oca, koji su štićenici Centra. Zato se provjeravaju sva postupanja policijskih službenika po saznanjima koja smo imali i sve okolnosti kontakata naših službenika i djelatnika Centra. Po završetku tih postupanja izvijestit ćemo javnost o tome što je utvrđeno – rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, kojega je Jutarnji pitao je li Centar prijavio Drežnjaka policiji zbog prijetnji ili nekih drugih okolnosti.

– Ne. Unazad 15-ak dana nije bilo prijava da bi on nekome prijetio. U Centru su uočili da se drugačije ponaša i o tome izvijestili policiju, no on je i dalje često dolazio u Centar – rekao je Bece, koji je potvrdio da je Drežnjak više puta prekršajno i kazneno prijavljivan zbog “nasilničkog ponašanja, nedozvoljenog držanja oružja, izazivanja požara…”, dodavši i da je riječ o djelima koja se protežu unazad nekoliko desetaka godina.

Podsjetimo, Drežnjak je osumnjičen da je u utorak ušetao u Centar za socijalnu skrb, u koji je dolazio gotovo svakodnevno, te je pištoljem ubio svoju skrbnicu, socijalnu radnicu, te teško ranio pravnika. Nakon toga je pobjegao, a uhićen je tek navečer oko 20 sati, nakon što se osam sati skrivao od policije, koja je kod njega, osim pištolja kojim je posijao smrt, pronašla i veću količinu novca te putovnicu.

Socijalna pomoć

– Po tome zaključujemo da je imao namjeru napustiti područje Đakova – rekao je Bece, potvrdivši i da je Drežnjak pištolj posjedovao ilegalno, a tek će se utvrditi kako ga je nabavio. Bece je naglasio i da će se utvrđivati odakle Drežnjaku više od 10.000 kuna, koliko je imao sa sobom, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb još od 2002. godine, kojemu je oduzeta poslovna sposobnost i koji je živio od socijalne pomoći, odnosno prodaje plastične ambalaže koju je skupljao po đakovačkim ulicama i parkovima.

U trenucima dok je tijekom dana načelnik davao izjavu za javnost ispred zgrade PP Đakovo, nad Drežnjakom je u zgradi provođeno kriminalističko istraživanje u kojem su inspektori tražili odgovore o svim okolnostima ove tragedije, pa tako i o motivu, koji je za javnost još uvijek nepoznat.

Kako se neslužbeno nagađa, motiv bi se mogao tražiti u nedavno potpisanom darovnom ugovoru, kojim je otac Andriji poklonio kuću u kojoj su zajedno živjeli. Naime, Andrija, kao osoba pod skrbništvom, nije mogao samostalno potpisati darovni ugovor, nego je to umjesto njega trebala učiniti skrbnica, ubijena socijalna radnica. Sukladno zakonu, prije potpisivanja ugovora pravnik Centra – a radilo se upravo o pravniku kojeg je Andrija teško ranio – trebao je provjeriti je li nekretnina opterećena dugovima, kako bi bili sigurni da dar neće zapravo biti na štetu korisnika. Pravnik je bio u Gruntovnici i provjerio česticu. Sve je bilo u redu. Skrbnica je potpisala ugovor i nekretnina je postala Andrijino vlasništvo, ali njome nije mogao raspolagati bez uplitanja Centra.

Skrbničin potpis bio je na ugovoru. Pravnik je bio u Gruntovnici i raspitivao se o njegovoj čestici.

Istražni zatvor

Sve je to, kažu neslužbeni izvori Jutarnjeg, Andriji postalo sumnjivo, a navodno je iz najbliže okoline primao signale da mu pravnik i skrbnica zapravo žele uzeti kuću. Je li ga to potaknulo na krvavi pohod, policija će tek utvrditi.

Drežnjaka je danas policija iz Đakova prevezla u Osijek te ga predala pritvorskom nadzorniku, a tijekom sutrašnjeg dana očekuje se i njegovo privođenje u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje će preuzeti daljnje vođenje istrage, odnosno odlučivati o podizanju kaznene prijave i vjerojatnom zahtjevu Županijskom sudu u Osijeku da mu se odredi istražni zatvor.

Današnji dan je, pak, za sve djelatnike u sustavu socijalne skrbi bio dan žalosti, a posebno za one u Đakovu. Ravnateljica Dubravka Petrović zbog ove je tragedije u dogovoru s nadležnima odlučila dati slobodne dane svim zaposlenicima, pa su vrata Centra bila zaključana. Na zgradi je izvješena crna zastava, a na svih devet prozora svijetle lampioni u spomen na njihovu ubijenu kolegicu.

– Svi smo potreseni i na izmaku snaga. Ostali smo bez kolegice koja je ovdje radila 20-ak godina, tijekom kojih ne pamtimo ovakav zločin. Kolegica mu je bila skrbnica i mi smo se već naviknuli na naše stranke, no nitko nije očekivao da bi tako nešto napravio. U trenutku pucnjave netko je počeo vrištati ‘netko puca, netko puca’. Svi smo se strčali u hodnik, zvali policiju… Kolega nam se još bori za život, šokirani smo, preneraženi… Idući tjedan doći će tim za krizne intervencije da se pokušamo malo posložiti – rekla je Petrović.

Zašto policija na informacije iz poslanog e-maila nije reagirala?

Blaženka Poplašen u petak je poslala e-mail policijskoj postaji Đakovo, ali policija na informacije iz tog e-maila nije reagirala. Zašto? To je sada predmet istrage unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova, koja treba istražiti sve uzroke i vidjeti je li i tko je u lancu odgovornosti napravio propust.

Kad se govori o vremenu od petka do utorka, koliko je prošlo od upućivanja e-maila do ubojstva socijalne radnice, nije nevažna činjenica da se sve odvijalo i u vrijeme manifestacije Đakovački vezovi te da je za nedjelju bio najavljen i dolazak predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Đakovo.

U sklopu priprema posjeta predsjednice Republike radi se i sigurnosna procjena o osobama koje bi mogle predstavljati opasnost po sigurnost predsjednice Republike. Takve procjene rade i SOA i Uprava za posebne poslove sigurnosti te se terenske provjere spuštaju na razinu policijskih postaja. Činjenica je da je zbog manifestacije Đakovački vezovi i posjeta predsjednice lokalna policijska postaja bila angažirana u svom raspoloživom sastavu na osiguranju te manifestacije.

Ono što će unutarnja kontrola MUP-a utvrđivati je što je pisalo u navedenom e-mailu, tko ga je zaprimio te je li e-mail proslijeđen nadležnim rukovoditeljima i što je odlučeno vezano za postupanje po prijavi djelatnice Centra za socijalnu skrb.

Poseban dio istrage je oružje kojim je počinjeno kazneno djelo jer se treba ustanoviti otkud Andriji Drežnjaku pištolj, a s obzirom na to da je on bio osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost, nije ni mogao imati dozvolu za nošenje oružja, piše Jutarnji.

Stručni tim MUP-a danas je cijeli dan neumorno češljao sve papire i postupanja policije vezana uz đakovačkog ubojicu. Utvrđeni u bitne povrede u policijskom postupanju to jest da policajci nisu na pravilan način postupali sa saznanjima koja su dobili. Vjerojatno će načenlnik đakovačke policije Rudolf Kolarić biti smijenjen”, izvijestio je dnevnik.hr.

Facebook Komentari