Detalji sastanka na kojem je pala ostavka, ostali su sami, a onda je šutnju prekinuo Kuščević: Andrej,…

Ministar uprave Lovro Kuščević jučer je, očekivano, podnio ostavku. DNEVNIK.hr doznao je detalje sinoćnjeg sastanka premijera Plenkovića i sad već bivšeg ministra.

U središnjici HDZ-a jučer poslijepodne održavao se sastanak o proračunu u Ličko-senjskoj županiji. Nakon što su zgradu napustili Ličani, HDZ-ovci su raspravljali o drugim aktualnostima, ali ne i o sudbini Lovre Kuščevića.

A onda su Lovro Kuščević i Andrej Plenković ostali sami. Neugodnu tišinu prekinuo je aferama opterećeni ministar. Opsovao je kako bi zorno objasnio da mu je puna kapa i dosta svega. ”Andrej, ne mogu više, ne mogu izdržati ovaj pritisak”, rekao je Kuščević Plenkoviću. ”Ok, hoćemo im odmah to reći”, pitao je Plenković zadovoljan što završava agonija.

Ostavka Lovre Kuščevića dogovorena je dan ranije, u nedjelju, ali se čekao povoljan trenutak za objavu. Bilo je važno razriješiti situaciju prije današnjeg koalicijskog sastanka, a kako bi se izbjegla slika da je smjena ministra rezultat HNS-ova zahtjeva.

Plenković će možda i drugima otvoriti vrata

Odlazak Lovre Kuščevića, vrlo je izvjesno, nije posljednji odlazak iz Banskih dvora, a o daljnjim koracima raspravljat će kasno poslijepodne HDZ. Intenzivno se razmišlja o široj rekonstrukciji Vlade. Na popisu su Goran Marić koji se također našao u središtu nekretninske afere, ali i Gabrijela Žalac kojoj javnost nije zaboravila prometnu nesreću bez važeće vozačke dozvole. Možda se od te opcije i odustane jer je zadnja godina mandata, pa još procjenjuju bi li im to donijelo više štete ili koristi.

Iako se nagađalo o mogućnosti da se premijer zahvali Narodnjacima, dnevnik.hr doznaje da HNS ostaje u Vladi. ”Da Lovro nije dao ostavku opet bismo imali scenarij ‘Molim tajnicu da pripremi razriješenja..’, ali sve se promijenilo”, rekao nam je izvor iz Banskih dvora.

Kako doznaje dnevnik.hr, Plenković još traži zamjenu za ministra uprave, ali otpali su potencijalni nasljednici – Darko Nekić i Josipa Rimac, državni tajnici u Ministarstvu uprave.

Osim zamjene za ministra uprave traži se i zamjena za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja odlazi u Vijeće Europe. DNEVNIK.hr iz dobro obaviještenih izvora doznaje da u tu fotelju ipak neće državna tajnica Andrea Metelko Zgombić.

”Plenkoviću je jako važno da to bude netko jak, netko tko može bez greške odraditi 6 mjeseci predsjedanja Europskom unijom i tko cijelu situaciju dobro poznaje”, rekao je izvor.

Još je puno otvorenih pitanja, ali neki su odgovori počeli lagano kapati.

Facebook Komentari