Uskoro odluka o Kuščeviću: Premijer u utorak okuplja koalicijske partnere

Pred premijerom Plenkovićem, kao i ministrom uprave Lovrom Kuščevićem, tjedan je odluke jer se Plenković u utorak sastaje sa svim koalicijskim partnerima s obzirom na to da HNS traži odlazak Kuščevića iz Vlade

Iako u premijerovu krugu i dalje ne otkrivaju karte pa je nepoznato hoće li premijer već na koalicijski sastanak doći s odlukom o Kuščeviću ili će se ona kuhati još koji dan, sve se više stječe dojam da je najizglednija opcija Kuščevićev odlazak, piše Večernji list.

Vrlo vjerojatno Kuščević će sam podnijeti ostavku da ne ispadne da ga premijer smjenjuje pod pritiskom partnera i oporbe, ali i dalje su sve opcije otvorene.

Budući da od 1. rujna iz Vlade odlazi i Marija Pejčinović Burić, aktualna ministrica vanjskih poslova koja ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe, nije isključeno da bi premijer mogao odmah zamijeniti Kuščevića i Pejčinović-Burić.

Plenković mora računati i na to da afere ministara i loš rejting HDZ-a otežavaju situaciju predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović koja će biti kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima u prosincu ove godine. A eventualni loš rezultat predsjednice na predsjedničkim izborima opet bi se negativno odrazio na HDZ koji se mora spremiti za parlamentarne izbore u jesen 2020.

Iako je Plenković jasno poručio da organski ne podnosi ultimatume, u HDZ-u se sve češće može čuti nezadovoljstvo zbog otezanja sa smjenama kompromitiranih ministara.

Jutarnji list piše kako bi s Kuščevićem mogao ‘odletjeti’ i HNS.

U HDZ-u govore kako premijer Andrej Plenković ima potporu u stranci upravo za takav scenarij.

“HNS se pokazao kao nekorektan partner. Pretjerali su i doveli nas u tešku poziciju, a da nije bilo njihova zahtjeva, Plenković bi se već sigurno riješio Kuščevića. Ne bi bilo u redu da sad Kuščević ode, a oni ostanu. Mislim da bi Plenković napravio pravi, hrabar potez kad bi se riješio i Lovre i HNS-a”, kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista iz HDZ-a.

Jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera smatra kako HDZ može i bez HNS-a održati većinu.

Facebook Komentari