Istraživanje: Samo 4,5 posto građana smatra da Kuščević treba ostati u Vladi, evo za koje još ministre misle da trebaju otići

Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi rezultate ispitivanja građana o rekonstrukciji Vlade i budućnost ministra Kuščevića.

Sljedeći tjedan trebali bismo doznati hoće li doći do smjene ministra Kuščevića i šire rekonstrukcije Vlade. U Ekluzivnoj anketi RTL-a doznajemo što građani žele.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja, nakon svih informacija koje su objavljene o bogaćenju ministra Kuščevića, dok je bio načelnik Nerežišća, preko 80 posto ispitanih ga više ne vidi u Vladi.

Od toga 53 posto ispitanih smatra da bi Kuščević sam trebao dati ostavku, dok ih 30 posto smatra da ga premijer treba smijeniti.

Tek 4,5 posto ispitanih misli da Kuščević i dalje treba ostati ministar. 12,5 posto ispitanih kaže da ne zna.

Više od polovice birača HDZ-a za ostavku
Zanimljivo je kako čak 56 posto birača njegova HDZ-a misli da treba otići. Treba li Kuščević otići jer je riječ o iskorištavanju političke pozicije, kao što tvrdi oporba pa i koalicijski partneri, ili je žrtva političkog podmetanja kako tvrdi sam ministar?

Gotovo 77 posto ispitanih misli kako je ovdje ipak riječ o neprimjerenom postupanju političkog dužnosnika (76,9%) , dok samo deset posto (10,3%) vjeruje da u svemu ima i političkog podmetanja.

Mogući scenariji?

Nekoliko je mogućih rješenja, a građani najviše misle da bi se problem riješio “širom rekontrukcijom Vlade” ili “prijevremenim izborima”. Tek desetak posto ispitanih smatra da je dovoljno zamijeniti samo ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

S obzirom na činjenicu da se 40 posto ispitanih zalaže za širu rekonstrukciju Vlade (39,7%) zanimalo nas je i tko treba biti smijenjen?

Više od 70 posto građana odmah bi smijenilo Lovru Kušćevića (71,4 %). Vrlo blizu su i ministar zdravstva koje grca u problemima – Milan Kujundžić (65,2%), ali i Gabrijela Žalac (62,4%) koja se nedavno također našla u aferi sa skupocjenim vozilom, ali i neispravnom vozačkom dozvolom.

Na crnoj listi je i ministar rada Marko Pavić ( 57,4%) koji gura mirovinsku reformu i rad do 67-me godine, ali i ministrica obitelji Nada Mrganić (54,6%). Posljednji koji se našao u nekoliko afera s nekretninama ministar državne imovine Goran Marić (54,2%).

Među ministrima kojima je najsigurnija stolica u Vladi, da se građane pita, su ministar turizma Gari Cappelli za kojeg 72,4 posto ispitanih smatra da treba ostati u Vladi), ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za koju isto smatra 64,7 posto ispitanih pa ministar prometa Oleg Butković sa 62,5 posto podrške, ali i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za koju je 56,4 posto građana kazalo da treba ostati u Vladi.

Napomena:

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do . srpnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77% uz razinu pouzdanosti od 95%

Facebook Komentari