U nedjelju stiže žestoka fronta, idući tjedan osvježenje uz nove nevere

Hrvatsku pred kraj ovog vikenda očekuje velika promjena vremena koja će biti uvod u nekoliko nestabilnih dana i tjedan koji će obilježiti znatno niže temperature od proteklog razdoblja. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u subotu će još biti sunčano i vruće, iako su poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima unutrašnjosti mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar većinom slab jugozapadni, na Jadranu i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura većinom između 30 i 35 °C.

Zbog visokih temperatura zraka i najavljenih lokalnih nevremena DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu državu izdao žuta upozorenja, koja su na snazi sve do kraja dana.

U nedjelju u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo, pljuskova i grmljavine može biti već prijepodne, a osobito u drugom dijelu dana kada je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana.

Na kopnu će umjeren jugozapadnjak, ponegdje u gorju i s jakim udarima poslijepodne okrenuti na sjeverni vjetar. Na Jadranu većinom umjereno jugo i jugozapadnjak, koje će prema večeri na sjevernom dijelu zamijeniti bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 21, na Jadranu između 20 i 25, a najviša dnevna većinom između 29 i 34 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma kompletnu unutrašnjost i sjeverno primorje tijekom nedjelje stavio pod narančastu uzbunu, s obzirom na najavljene grmljavinske prolome oblaka praćene snažnim vjetrom i tučom. Ostatak države je pod žutom uzbunom.

Žute uzbune izdaju se u slučaju potencijalno opasnih, a narančaste u slučaju opasnih vremenskih uvjeta.

Početkom sljedećeg tjedna promjenljivo i nestabilno uz povremene pljuskove i grmljavinu te postupan pad temperature. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u unutrašnjosti, ali u utorak i u Dalmaciji, dok će se u ponedjeljak duž obale zadržati uglavnom suho i sunčano.

Na kopnu će puhati sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu prolazno sjeverozapadnjak i bura.

Temperature zraka nerijetko će biti i desetak, pa i više stupnjeva niže nego ovog tjedna.

Promjena će biti žestoka

O velikoj promjeni koja je pred nama oglasio se i specijalizirani portal Istramet, koji najavljuje da će promjena biti žestoka.

– U nedjelju stiže izražena hladna fronta, no iako će ona brzo protutnjati našim područjem, idući tjedan donosi nove nestabilnosti i neverine. Subotu će obilježiti pretežno sunčano i vruće vrijeme, a da se sprema promjena vremena moći ćemo uočiti po jačanju jugozapadnog vjetra koji će poslijepodne te naročito navečer na moru povremeno dostizati umjerenu jakost, navode na ovom portalu.

– Vruće ljetno vrijeme očekuje nas i u nedjelju, no sredinom dana atmosfera će se u gorju postupno destabilizirati. Uvod je to u žestoku frontu koja stiže kasno poslijepodne i navečer. Prema prognostičkim modelima, pritom će lokalno biti obilnih pljuskova uz veliku grmljavinsku aktivnost i prolazno jak vjetar.

Prognoza olujnih parametra upućuje na iznimno visok CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), veliki shear – smicanje vjetra između ploha uz nizak Lifted index. U takvom stanju atmosfere lokalno može biti jakog nevremena, a nije isključena ni krupna tuča kao ni pojava pijavica na moru, najavljuju iz Istrameta.

– Ni u novi tjedan nećemo ući sa stabilnim vremenom, a od utorka temperature zraka dodatno će se sniziti. Iako ćemo i dalje govoriti o ljetnim vrijednostima, one će biti značajno niže u odnosu na proteklo razbolje. Takvo stanje možemo zahvaliti prodoru hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta i popuštanju vruće azorske anticiklone.

Zahladnjenje će se naročito osjetiti u unutrašnjosti zemlje, dok će na Jadranu, posebice u Dalmaciji biti značajno toplije uz manje temperaturno odstupanje, no kao i u Istri i na Kvarneru bit će lokalnih neverina.

Riječ je o kratkotrajnom predahu od ljetnih vrućina koje je dobrodošlo nakon što nas već više od 35 dana konstantno prati značajno toplije vrijeme od prosjeka. Za neke lokacije na Jadranu možemo čak govoriti i o toplinskog valu koji nikako da popusti još od početka lipnja, zaključuje Istramet.

Share This Article