32 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hrvatska bilježi fenomenalne rezultate, sami rast i uskoro će euro, u isto...

Hrvatska bilježi fenomenalne rezultate, sami rast i uskoro će euro, u isto vrijeme odjel u zagrebačkoj bolnici zatvara, jer na dežurstvo – ne može nitko…

Ne može nitko – stoji u rasporedu dežurstava za srpanj jedne zagrebačke bolnice. U tri dana srpnja dežura “ne može nitko”, a u 13 dana istog mjeseca, na konkretnom odjelu, dežura – “dežurni”. Ovo zadnje znači da će na taj odjel pozvati dežurnog liječnika s nekog drugog odjela ako bude mogao preuzeti i taj dio posla. Nije ovakav raspored izoliran slučaj u hrvatskom zdravstvenom sustavu ni jedina bolnica koja se muči “pokriti” za vrijeme godišnjih odmora. U KBC-u Sestre milosrdnice odlučili su jedan odjel privremeno zatvoriti kao organizacijsko rješenje. Na tri, da tako kažemo, udarna ljetna tjedna krajem srpnja i početkom kolovoza zatvorit će torakalni odjel zbog manjka medicinskih sestara, piše Večernji.

– Ove ćemo godine prvi put zbog nedostatka medicinskih sestara, kojih nam i inače nedostaje, zatvoriti manji odjel od 12 kreveta. U ta tri tjedna preraspodijelit ćemo ljude na druge odjele, a time ćemo smanjiti i prazan hod, bit će manje praznih kreveta i posao će se bolje raspodijeliti. Riječ je naravno o takozvanim hladnim pacijentima najvećim dijelom benigne patologije za što se inače čeka jesen i ne odlučuje se operirati ljeti – objašnjava prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dodajući da se mora poštovati kolektivni ugovor i ljudima omogućiti korištenje godišnjeg odmora.

Radno vrijeme u zdravstvu nije aktualna tema samo zbog ljeta i godišnjih nego i zato je ostalo svega još nekoliko dana za javnu raspravu o novom pravilniku koji se bavi upravo tim pitanjem. Pravilnik podugačkog naziva (Pravilnik o početku, završetku i rasporedu radnog vremena zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika u ordinaciji mreže javne zdravstvene službe) trebao bi startati od jeseni, a ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić najavljuje da će donijeti bolju kontrolu rada liječnika.

– Svi moraju poštovati zakon i bit će bolje kontrole rada liječnika. Poslodavac je dužan osigurati radniku godišnji odmor, ali i funkcioniranje ustanove tako da ne smije nigdje biti da nema dežurnog. Svaki eventualni manjak kadra će se riješiti i mora biti i dežurnih te se ništa nigdje neće zatvarati – kazao je ministar zdravstva.

Spomenuti Pravilnik propisuje radno vrijeme kako u bolničkoj tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Upravo su dežurstva “primaraca” tema još od stupanja na snagu izmijenjenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Novi Pravilnik postavio je radno vrijeme ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od 7 do 14.30 sati te od 13 do 20.30 sati za ordinacije liječnika koji ne rade kućne posjete te sat vremena kraće radno vrijeme za idu u kućne posjete. U prijedlogu novog Pravilnika također nema više rečenice koju mnogi pacijenti često mogu pročitati na vratima svojeg obiteljskog liječnika – da posljednji sat radnog vremena služi za završetak rada prijepodnevne smjene i pripremu rada poslijepodnevne.

No, to ne znači sat vremena rada dulje s pacijentima, smatra dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine: – Raspored rada u tijeku radnog vremena na odluku je liječniku kako će organizirati svoj radni dan i pacijenti znaju kako njihov liječnik radi, kada vadi krv, kad je vrijeme za administraciju.

Po novom su Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svi primarci obavezni dežurati subotama poslijepodne od 15-20 sati, a nedjeljom od 8-20. U nekim županijama tih dežurstava nije ni bilo, kao u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj ili Brodsko-posavskoj. U nekima su dežurali samo doktori iz domova zdravlja, u nekima i koncesionari ako su htjeli, a negdje svi ravnopravno. Od početka ove godine na snagu je stupio Zakon koji na dežurstva obvezuje sve.

Dežurne ambulante moraju biti opremljene, inače nema koristi

Prema novom zakonu, neke su županije primarcima ponudile posebne ugovore za dežurstva, bilo da su ih ponudili dogovorno s liječnicima (Istarska) bilo uz korektnu cijenu, dok su u nekima ponudili ugovore po sistemu “uzmi ili ostavi” uz prijetnju raskida ugovora, kao u Varaždinskoj županiji. Neke su se županije pak pobunile jer nisu bile u stanju ta dežurstva urediti pa je odlučeno da će HZZO voditi i financirati ugovaranje posebnih dežurstava, dok domovi zdravlja trebaju sastavljati rasporede dežurstava. Sredinom lipnja HZZO je donio odluku o novom načinu financiranja posebnih dežurstava ugovornih ordinacija i timova domova zdravlja, kako kažu, na temelju zahtjeva privatnih ordinacija. – Očekujemo da ugovori točno preciziraju uvjete i mjesto rada jer što vrijedi ako je doktor dežuran ako u ordinaciji nema ni tlakomjer, što je negdje i bio slučaj?! Ako dođe astmatičar, a doktor nema inhalator? U dežurnim ordinacijama treba biti set za pregled ušiju, trakice za kemijsku analizu urina, aparatići za određivanje šećera, setovi za infuziju, mali analizeri za trijažu… Valja predvidjeti i moguće zamjene u slučaju nepredviđenih događaja. Svi naši prijedlozi načelno su prihvaćeni, a rok nije određen – kaže dr. Ines Balint iz KoHom-a, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike